wyszukiwanie zaawansowane
» » Tokaj – węgierskie oczko w głowie

Tokaj – węgierskie oczko w głowie

Data dodania: 08-05-2015 Węgry mogą poszczycić się tradycją uprawy winorośli niewiele młodszą od tej we Francji, Włoszech, czy w Hiszpanii. Istnieją dowody, że na terenach zajmowanych obecnie przez ten kraj cesarz Probus zasadził winorośl już w 276 roku. Na przestrzeni wieków węgierskie winiarstwo przeżywało wzloty i upadki, jednak aktualnie kraj ten należy do 12 największych producentów wina na świecie mając do dyspozycji około 131 hektarów powierzchni upraw. Dzielą się one na całkiem sporo regionów winiarskich, z których większość usytuowana jest na zachód od Dunaju.

alt70% produkcji win węgierskich to wina białe powstające m.in. z takich szczepów jak Furmint, czy Harslevelu. Najpopularniejszym szczepem czerwonym jest z kolei Kadraka.

Palmę pierwszeństwa wśród win węgierskich dzierży bezimiennie sławetny, wytwarzany tradycyjnymi metodami i w zgodzie z regułami biodynamiki Tokaj. Mimo wyraźnie wyczuwanej, naturalnej słodyczy nie jest on zaliczany do grupy win deserowych.
 

Wino Tokaj powstaje w regionie o tej samej nazwie, w którym znajdziemy całą gamę win tego rodzaju – od najprostszych wytrawnych po bardzo słodkie, złożone nektary. Region ten znajduje się w północno wschodniej części Węgier, gdzie klimat sprzyja rozwojowi grzyba botrytis cinerea w przejrzałych owocach. Wina dojrzewają w drewnianych beczkach umieszczonych w podziemnych tunelach w kontrolowanej temperaturze.
 

W ofercie sklepu Euro-wino znajduje się wiele godnych uwagi Tokajów. Wśród nich wymienić należy 3 i 5 puttonowego Tokaja Aszu, który jest najpopularniejszych, ale także najbardziej docenionym węgierskim winem. Niegdyś nazywany królem win i winem króli dziś cieszy podniebienia amatorów win słodkich niezależnie na rodowe pochodzenie.

 


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj