Dynamicznie rozwijające się winiarstwo australijskie przyprawia o ból głowy wielu europejskich winiarzy. Największą siłą tego regionu jest jego nowoczesność i prostota. Niemal całość produkcji przypada na łatwo rozpoznawalne na całym świecie wina odmianowe. Południowa i południowo-wschodnia Australia jest kolebką tutejszego winiarstwa. Z tej część kontynentu pochodzi zdecydowana większość tutejszych win. Od pewnego czasu jednak uprawa winorośli bardzo rozwija się również w zachodniej części Australii oraz w Tasmanii. Najważniejsze szczepy australijskie to:Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvifnon, Semilion, Gewurztraminer, Sauvignon i Chardonnay. Można powiedzieć, że australijską filozofią jest wyrób win jak najbardziej oddających charakter poszczególnych odmian, uprawianych na danej glebie i w konkretnym klimacie, za przykład niechaj posłuży Wolf Blass Eaglehawk Shiraz. Wina australijskie podobnie jak sami Australijczycy są przyjaznymi trunkami w przystępnej cenie i znakomitej jakości.