Nowa Zelandia to kraj, w którym nie brakuje słońca, ale z drugiej strony bardzo silne prądy morskie oraz bliskość Antarktydy korzystnie wpływają na uprawę kapryśnych odmian winogron. Ten wyspiarski kraj ugruntowuje sobie pozycje producenta win z odmian zimnolubnych – Riesling i Pinot Noir. Najbardziej popularne czerwone szczepy to Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah. Wizytówką Nowej Zelandii jest jednak przede wszystkim Sauvignon Blanc, czyli aromatyczna odmiana winogron o niezwykle intensywnym soczystym smaku owocu. Nowozelandzkie Sauvignon Blanc, mimo dość krótkiej historii sławą dorównuje słynnym winom tej odmiany z Doliny Loary. Trunki z Nowej Zelandii określane są często mianem "win środka", gdyż ich charakter oscyluje między Europą a resztą Nowego Świata. Wino z tego szczepu, np. Kim Crawford Sauvignon Blanc idealnie pasuje do grillowanej papryki wypełnionej lekkim farszem na bazie koziego i żółtego sera, szczypiorku oraz bazylii. W ramach ciekawostki można by wspomnieć, że Kim Crawford jest jedną z pierwszych marek, które zrewolucjonizowały winiarski rynek poprzez zastąpienie korka zakrętką.