Każde wino to osobna historia. Wina mają określony potencjał starzenia, czyli spodziewany czas życia. Czynniki te zależą od wielu aspektów: miejsca pochodzenia wina, jakości, rocznika i rodzaju owoców użytych do jego wyprodukowania. Duże znaczenie ma również sposób winifikacji wina i jego dojrzewania. Smak wina zależy także od leżakowania. Decydując się na kilka skrzynek tego samego wina, można pokusić się na eksperyment i degustować co pewnien czas kolejne butelki. W ten sposób możemy sami przekonać się jak przebiega ewolucja. Zdecydowana większośc win zyskuje na walorach, staje się lepsza, aż w pewnym momencie osiągnie apogeum swojej świetności. Wina skromne pną się na szczyt swoich możliwości najczęściej w ciągu 1 roku. Natomiast wielkie Grand Cru może potrzebować zdecydowanie więcej czasu - od dziesięciu do dwudziestu lat nawet. Po osiągnięciu swoich najlepszych możliwości wino zaczyna tracić bezpowrotnie walory smakowe i zapachowe. Wówczas wino umiera.