Chile jest krajem, który zaraz po Meksyku jest najstarszym winiarskim państwem na kontynencie amerykańskim. Winiarstwo w Chile związane jest z osadnikami hiszpańskimi i sięga już XVI wieku, zatem czasów bardzo odległych. Chile to najdłuższy kraj świata, co skutkuje niezwykłą różnorodnością win.
Co wpływa na to, że Chile tak bardzo zaangażowało się w produkcję wina? Otóż sama natura zaaranżowała ten fakt, gdyż Chile położone między górami a oceanem jest idealnym wprost miejscem do uprawy winorośli. Góry przyczyniają się do zatrzymywania wilgoci, natomiast płynący w Oceanie zimny Prąd Humboldta sprzyja łagodzeniu gorącego klimatu.
W Chile różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą są bardzo wyraźne, co również nie pozostaje bez znaczenia, gdyż bezpośrednio wpływa to na wyrazistość esencji owocowych w gronach. Niezwykłe walory klimatyczne i glebowe, a także import odpowiednich szczepów winorośli z Europy sprawiły, iż dziś Chile jest krajem słynącym z intensywnie owocowych wspaniałych win. Najbardziej charakterystycznym gronem jest tu Carmenere, które
nigdzie nie daje tak znakomitych rezultatów, jak w klimacie Chile.