Wino bio/ekologiczne oznacza wino powstające z winogron pochodzących z uprawy ekologicznej, w której nie stosuje się produktów syntezy chemicznej, to znaczy nawozów sztucznych ani syntetycznych środków ochrony roślin. Ponad to w winiarni nie wykorzystuje się produktów pochodzenia zwierzęcego, ani surowców z roślin modyfikowanych genetycznie. Dozwolone jest natomiast używanie dwutlenku siarki, choć jego dawki są zazwyczaj znacznie niższe niż w winiarstwie standardowym. Wina wegańskie powstają bez użycia przy ich produkcji środków pochodzenia zwierzęcego (kurze białko, kazeina, klej rybi czy żelatyna), wina te nie są klarowane ani filtrowane. Wina z organicznych upraw to te, które wyprodukowane zostały z owoców zbieranych wyłącznie w winogradach certyfikowanych jako organiczne w oparciu o konwencjonalne metody winifikacji.
Z kolei wina organiczne powstają zgodnie z zasadami nie tylko organicznego winogrodnictwa, ale takżę organicznej winifikacji.