wyszukiwanie zaawansowane
» » Sztuka produkcji win musujących

Sztuka produkcji win musujących

Data dodania: 01-01-2016 Tradycyjna metoda produkcji win musujących polega na poddaniu wtórnej fermentacji w butelce gotowego wina spokojnego. Do butelki z winem dodaje się roztwór drożdży i cukru, po czym kapsluje flaszę. Drożdże zjadają obecny w winie cukier produkując alkohol i dwutlenek węgla. Obumarłe po zakończonej fermentacji drożdże tworzą osad, który trzeba usunąć z butelki. W tym celu umieszcza się butelkę do góry nogami w specjalnym stelażu, bądź w nowoczesnej żyro palecie.

altWykwalifikowany pracownik przez kilkanaście dni wykonuje czynność zwaną remuage polegającą na stopniowym przekręcaniu butelek tak, by drożdże opadły do szyjki butelki. W końcu szyjkę zawierającą wino z obumarłymi drożdżami zamraża się. Po otwarciu butelki ów lodowy „korek” sam wylatuje na zewnątrz wypchnięty przez ciśnienie panujące wewnątrz (w niektórych szampanach nawet 6 atmosfer).


Butelkę uzupełnia się winem i dodaje roztwór z trzciny cukrowej, aby uzyskać pożądany smak. Metoda ta zwana jest tradycyjną. W ten sposób powstają szampany (tylko i wyłącznie w Szampanii we Francji), włoskie franciacorty w Lombardii, w Katalonii win typu Cava, oraz wiele innych win musujących na całym świecie.


Inną metodą robienia wina musującego, tzw. charmat polega na przeprowadzeniu wtórnej fermentacji w dużych zbiornikach (np. pro secco). Najbardziej prymitywną metodą otrzymania wina musującego jest saturacja, czyli nasycenie wina dwutlenkiem węgla. Niektóre wina zawierają pewną dawkę naturalnego CO2 pochodzącego z fermentacji. Wina te nazywamy z języka francuskiego petillant, czy włoskiego frizzante.


Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z ofertą win musujących dostępnych w sklepie Euro-wino.
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj