wyszukiwanie zaawansowane
» » Rozmaitości na Wielkanoc z szampanem w roli głównej

Rozmaitości na Wielkanoc z szampanem w roli głównej

Data dodania: 17-03-2015 Szampan choć to trunek wysoce szlachetny jest też zarazem trunkiem bardzo uniwersalnym. Aby móc w pełni rozkoszować się jego smakiem, bukietem, delikatnymi bąbelkami najlepiej pić go solo. Szampan jest znakomity jako aperitif, ale coraz częściej komponowany jest także z rozmaitymi daniami – zarówno delikatnymi mięsnymi, jak i słynnymi francuskimi serami. Doskonale wypada on także z deserami.

altWielkanoc upływa nam na spotkaniach w gronie rodziny i przyjaciół. Przygotowujemy ucztę dla najbliższych i staramy się wszystkich zadowolić, stworzyć miłą atmosferę i dla każdego przygotować wyszukane smakołyki. Zgodnie z naszą tradycją potrawy świąteczne opierają się na różnego rodzaju mięsiwach. Podawany jest także żur z jajkiem, jajka w postaci pisanek, gotowany chrzan czy pachnący pasztet. W okresie świątecznym warto jednak przyjąć naszych gości czymś nie tylko tradycyjnym, ale także interesującym i… zaskakującym. Kierunkiem podpowiedzi niechaj będzie tutaj właśnie szampan! Mus z łososia i szampana w charakterze przystawki bez wątpienia podbije podniebienia naszych gości. Dużym zaskoczeniem może być dla nich także nie wielkanocna, a… szampańska baba. Możliwości jest bardzo dużo – wystarczy tylko uruchomić swoją wyobraźnię.

 

Warto także zauważyć, że szampan dzięki swemu lekko kwaśnemu smakowi o nutach kwiatowych oraz subtelnemu nagazowaniu stanowi także świetny składnik koktajli. Naturalnie zamiast szampana można użyć innego wina musującego, np. fantastycznej hiszpańskiej Cavy.

Szampana tudzież Cavę można łączyć z sokami owocowymi, armaniakiem, brandy, czy sherry, Efekty są na tyle smaczne, że wiele przepisów weszło już niemal do kanonu miksologii.

 

 


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj