wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy kulinarne » Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

Data dodania: 03-07-2012
Pyszne i proste w przygotowaniu


Tak przygotowane żeberka są prawdziwą ucztą i gwarantują udane biesiadowanie.

Składniki:

Żeberka wieprzowe mięsne 2 kg

Sól

Pieprz - najlepiej świeżo zmielony


Marynata:

2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę

5 łyżek sosu sojowego

2 łyżki oleju

1 łyżka keczupu

1 łyżka miodu

Chilli

Marynatę przygotować najlepiej dzień wcześniej.

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na dwużebrowe kawałki. Tak przygotowane żeberka włożyć do głębokiego naczynia i zalać marynatą. Dokładnie wymieszać tak, aby marynata pokryła wszystkie kawałki mięsa. Włożyć na noc do lodówki pod przykryciem. Można kilkakrotnie przemieszać żeberka w naczyniu.

Piekarnik należy rozgrzać do 180 C. Dopiero po wyjęciu żeberek z marynaty należy je osolić i dodać pieprz.

Żeberka włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę - musi być pojedyncza warstwa. Piec przez około 1 godzinę często przekładając, odwracając i smarując dodatkowo pozostałą marynatą.

Żeberka gotowe są do spożycia kiedy będą zrumienione i mięso będzie odchodzić od kości.

Tak przygotowane żeberka wyśmienicie sprawdzają się w duecie z czerwonym winem, a w szczególności:

Vina Oria

Życzymy smacznego :)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj
Zamówienia wysyłamy w terminie od 1 do 4 dni roboczych.
Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.
Zapraszamy serdecznie