Wytworne wina z Izraela na Wielkanoc
Bieg historii oraz splot rożnych wydarzeń nie umocniły pozycji Izraela jako potentata winiarskiego, wręcz przeciwnie. Mądre inwestycje, a co ważniejsze „właściwi ludzie na właściwych miejscach” zmieniły z czasem postrzeganie tego kraju. A zwrot jest wręcz niesamowity. Wina izraelskie należą dziś do prawdziwej winiarskiej elity, wyróżniają się niezrównaną klasą i smakiem, którego próżno szukać w butelkach win europejskich. Jako, że tradycje winiarskie nie były tutaj przekazywane z pokolenia na pokolenia Izraelczycy wypracowali swoje własne metody, które stopniowo doprowadzili do prawdziwej perfekcji. Czy to iskra boża? Jest to rzeczą prawdopodobną, tutejsi mistrzostwie wina sadzą swe krzewy winne z niebywałym szacunkiem, ale też świadomością, że spełniają się proroctwa.
Izraelczycy w nawias wzięli tzw. „duszę terenu”, a główny nacisk położyli na zastosowanie najnowocześniejszych technologii dokonując fermentacji w kotłach z nierdzewnej stali, komputerowo kontrolując temperaturę i inne współczynniki.
Efekt? Morze nagród na międzynarodowych konkursach.
W Polsce wiodącymi markami win izraelskich jest Golan Heights Winery posiłkujący się tradycją francuską oraz Barkan odnoszący się do osiągnięć specjalistów australijskich. Ich wina olśniewają i hipnotyzują, zdobywają względy konsumentów już od pierwszego łyku. Zbliżające się Święta Wielkanocne są bardzo dobrą okazją, by odkryć ich wyjątkowe smaki.
Polecamy rasowe wina Yarden, m.in. Yarden Cabernet Sauvignon oraz bardziej przystępne cenowo Barkan, np. Barkan Classic Shiraz czy Barkan White Semi Dry.
Przejdź do strony głównej