Zasadniczo Prosecco powstaje z odmiany Glera przy zastosowaniu podejścia Charmata, które rożni się od podejścia tradycyjnego tym, że druga fermentacja przebiega w kadzi, nie butelce.
W dzisiejszych czasach możliwość zakupienia Prosecco jest ogromna. Najprostszym sposobem wybrania najlepszego dla nas jest metoda „próbowania”. Samodzielne doświadczanie smaku jest podstawą uniknięcia błędu w podjęciu decyzji czym będziemy raczyć się w okresie, gdy Prosecco jest szczególnie pożądane. Urlop, rozprężenie, lato, a wraz z jego nadejściem upały to czas, gdy Prosecco doskonale wywiąże się ze swojej oscarowej roli, jaką jest orzeźwienie. Proszę nam wierzyć, ze schłodzonym Prosecco w kieliszku nawet żar słoneczny jest przyjemny.
By zatem znaleźć odpowiedniego towarzysza, który skutecznie będzie gasił nasze pragnienie najlepiej nie zwlekać z podjęciem jego wnikliwych, konsumpcyjnych poszukiwań. Tym bardziej, że okazji do wypicia dobrego Prosecco nigdy nie brakuje. Znakomicie smakuje ono solo, ale także w asyście gastronomicznych rarytasów. Niezastąpione jest także jako wino na pierwszy toast - urodziny, spotkania firmowe, wesela, Prosecco z radością będzie towarzyszyć nam podczas ważnych momentów w życiu czyniąc je jeszcze wspanialszymi.
Serdecznie polecamy tanie i dobre Prosecco Maschio Pinot Grigio Extra Dry DOC.