Prosecco od setek lat łączone jest z konkretnym miejscem – regionemVeneto, Friuli oraz północnym wschodem Wenecji. Obszary te są obecnie chronionymi DOC i DOCG strefami produkcji Prosecco. Podstawowym szczepem w Prosecco jest Glera, który pozyskany jest z północno-wschodnich Włoszech. Zarówno on, jak i specyficzne warunki środowiskowe nadają Prosecco charakterystyczne cechy.
Wino to znane jest ze swojej okazałej formy i wielowarstwowego aromatu, który przywodzi na myśl zapach jabłka oraz gruszki. Dominująca dla wszystkich jego rodzajów jest kwiatowa charakterystyka, która oscyluje wokół konwalii i glicynii. Można powiedzieć, że niezależnie od nastroju, czy pory dnia Prosecco jest zawsze przyjemne, pozostawia czysty świeży oddech i subtelnie rozgaszcza się na podniebieniu muskając je brzoskwiniowym posmakiem. Do tego zachwyca także barwą, która mieni się w najpiękniejszych odcieniach żółtego koloru.
Z lekkim przymrużeniem oka Prosecco można określić bohaterem, który zawsze przybywa z ratunkiem, gdy doskwiera nam upał. Uważane jest za jedno z najlepszych win dla ochłody. Wspaniale gasi pragnienie i wpisuje się w wakacyjny, pełen relaksu niezobowiązujący styl z podwiniętymi rękawami i słomkowym kapeluszem na głowie. Radosne bąbelki orzeźwiają niczym górski wodospad czyniąc lato jeszcze wspanialszą porą roku.
Proscecco to też taki rodzaj wina, dla którego nie trzeba szukać kulinarnego towarzystwa, bo znakomicie smakuje konsumowane niezależnie od jedzenia. Jednak, gdy wypada podać wino, a w wyniku kuchennego zawirowania traci się głowę i orientację Proscecco jest idealną deską ratunku - nie przejmuje się ono smakowymi konwenansami i rewelacyjnie smakuje z większością potraw.
Producenci Prosecco robią co mogą, aby chronić wielowiekowe dziedzictwo tego wspaniałego wina musującego jak również utrzymywać jego standard na jak najwyższym poziomie. Decydując się na zakup Prosecco konsumenci mają gwarancję jakości opartej na ścisłych przepisach i procesach produkcji.