Jajka w zielonych gniazdkach z sosem chrzanowym
Zdrowy podmuch wiosny na wielkanocnym stole.
Składniki:
3 jajka
6 plastrów szynki drobiowej
ok. 50 g kiełków brokuła lub innych. Może być także rzeżucha.
szczypiorek
Na sos chrzanowy:
małe opakowanie jogurtu greckiego (180g)
2 łyżeczki chrzanu
odrobina soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo lub pół twardo - wedle uznania, obrać z łupinek i przekroić wzdłuż na pół.
Jogurt grecki dokładnie wymieszaj z chrzanem, sokiem z cytryny i przyprawami.
Na talerzu ułożyć szczypiorek, na nim plasterek szynki, następnie porcję kiełków i jedną połowę jajka. Związać całość szczypiorkiem i udekorować odrobiną sosu chrzanowego.
Proponowane wina:
Antares Sauvignon Blanc Chardonnay Reserva Valle Central D.O
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne