Pierwsze winnice w Portugalii powstały wraz z przybyciem na jej wybrzeże fenickich i greckich żeglarzy. Dziś pokrywają one niemal całą powierzchnię kraju. Ponadto nieustannie wzrasta liczba małych posiadłości – quintas zdolnych robić i sprzedawać własne wino. Uprawia się tu pond 300 różnych szczepów, z których produkowana jest cała gama fascynujących win.
Oprócz tradycyjnych win stołowych W Portugalii powstają rześkie i mineralne Vinho verde oraz znakomite wzmacniane Porto. Trunek ten może być robiony z ponad 80 różnych odmian. Jego indywidualny charakter w pełni oddaję specyfikę doliny Douro.
Wybrzeże na północ od miasta Porto słusznie nazwane zostało Costa Verde - zielone wybrzeże. Na wschód od piaszczystych plaż rozciągają się winnice Vinho Verde, największej portugalskiej DOC. Vinho verde jest zazwyczaj wytrawne, lekko musujące o niskiej zawartości alkoholu i wysokiej kwasowości.