Włochy są krajem z bardzo bogatą, a przede wszystkim długą tradycją winiarską. Winnice urozmaicają krajobraz niemal każdej części Włoch. Italia dzieli się na cztery duże krainy winiarskie – w każdej z nich obowiązuje skomplikowany system DOC(G), a w apelacjach można znaleźć takie sztandarowe wina jak barolo, barbaresco, chianti, soave czy valpolicella. Kraj ten idealnie nadaje się do uprawy winogron. Jego cechą charakterystyczną jest wielość regionalnych szczepów, stylów wina i technik produkcji.
W większości włoskich win czerwonych znaleźć można m. in. wyraźne nuty ciemnych owoców oraz ziemistości. Białe wina włoskie w dużej mierze cechuje z kolei unikatowa intensywność aromatów oraz świeża kwasowość. Największe wina włoskie odzwierciedlają swoje terroir, czyli krótko mówiąc smakują „po włosku”.
Klasyfikacja win włoskich:
DOC - Denominazione di Origine Controllata to podstawowa kategoria włoskiej klasyfikacji win. Obejmuje ona w zasadzie każdy tradycyjny włoski styl wina. We Włoszech jest około 330 indywidualnych tytułów DOC, z których każdy obostrzony jest zbiorem przepisów regulujących strefy upraw winorośli i dozwolone odmiany winogron.
DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita reprezentuje najwyższą kategorię klasyfikacyjną win włoskich. Oznacza ona kontrolowane metody produkcji oraz jest gwarantem ich jakości. Każde wino z DOCG objęte jest oficjalną procedurą degustacji. Butelki na szyjce oznaczane są numerowaną pieczęcią rządową, by zapobiec fałszerstwom.
IGT - Indicazione Geografica Tipica jest terminem wprowadzonym na początku lat 90. XX wieku. IGT określa wina, które nie klasyfikowały się do kategorii DOC oraz DOCG, a powodem nie była zła jakość, ale odmiana czy mieszanka winogron nie zawarta w klasyfikacji DOC. IGT skoncentrowane jest nie na odmianie winogron czy stylu wina, ale na regionie pochodzenia.
Vino da Tavola - to wino stołowe, czyli najbardziej podstawowa kategoria wina. Vino da Tavola oznacza wino masowo produkowane i nie nadające się do starzenia. W tej kategorii win nie ma specyfikacji co do tego, jakie winogrona mogą być użyte do produkcji, Winno jedynie być zastrzeżenie, że takie wino będzie wyprodukowane we Włoszech.