Zupa szparagowa
Data dodania: 02-05-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Pyszna zupa szparagowa z koperkiem i grzankami.
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i aromatyczna.
Polecamy
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i aromatyczna.
Polecamy
Wspaniała zupa szparagowa - nigdy nie smakuje tak dobrze jak wiosną
Składniki:
Pęczek białych szparagów
Śmietanka słodka 18% - 250 ml
Pęczek koperku - albo nawet dwa
2 łyżki mąki
2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Szparagi umyć i obrać - pokroić na około 3-4 cm kawałki.
Zalać wodą, posolić i gotować ze szczyptą cukru około 30 minut.
Wyjąć szparagi z wody. Części z główkami odłożyć. Pozostałe części ugotowanych szparagów zmiksować.
W rondelku rozpuścić masło i wrzucić posiekany koperek - przesmażyć około 2 minut. Dodać 2 łyżki mąki i smażyć jeszcze około 2-3 minut. Powoli wlać śmietankę i mieszać. Całość ciągle mieszając gotować około 2-3 minut.
Do wody po szparagach wlać śmietankę z koperkiem i zmiksowane szparagi. Całość chwilkę gotować na małym ogniu. Dodać całe główki szparagów.
Doprawić solą i cukrem.
Grzanki do zupy
Zupa szparagowa smakuje wybornie solo - bez dodatków. Jeśli jednak chcemy dodać do niej coś innego niż np. małe kokardki makaronu razowego to można pokusić się o zrobienie grzanek.
Chleb tostowy lub kawiorkę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć kosteczki chleba na złoty kolor.
Dodać do zupy szparagowej już na talerzu bezpośrednio przed spożyciem.
Do dań ze szparagami polecamy w szczególności wina białe
Składniki:
Pęczek białych szparagów
Śmietanka słodka 18% - 250 ml
Pęczek koperku - albo nawet dwa
2 łyżki mąki
2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Szparagi umyć i obrać - pokroić na około 3-4 cm kawałki.
Zalać wodą, posolić i gotować ze szczyptą cukru około 30 minut.
Wyjąć szparagi z wody. Części z główkami odłożyć. Pozostałe części ugotowanych szparagów zmiksować.
W rondelku rozpuścić masło i wrzucić posiekany koperek - przesmażyć około 2 minut. Dodać 2 łyżki mąki i smażyć jeszcze około 2-3 minut. Powoli wlać śmietankę i mieszać. Całość ciągle mieszając gotować około 2-3 minut.
Do wody po szparagach wlać śmietankę z koperkiem i zmiksowane szparagi. Całość chwilkę gotować na małym ogniu. Dodać całe główki szparagów.
Doprawić solą i cukrem.
Grzanki do zupy
Zupa szparagowa smakuje wybornie solo - bez dodatków. Jeśli jednak chcemy dodać do niej coś innego niż np. małe kokardki makaronu razowego to można pokusić się o zrobienie grzanek.
Chleb tostowy lub kawiorkę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć kosteczki chleba na złoty kolor.
Dodać do zupy szparagowej już na talerzu bezpośrednio przed spożyciem.
Do dań ze szparagami polecamy w szczególności wina białe
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne