Wzmianki o konsumowaniu wina w Japonii pochodzą z XVI wieku, ale dopiero w II połowie XIX wieku wino na dobre zagościło w japońskim menu. Przez długi czas Japończycy nie tolerowali wina wytrawnego, dlatego prawdopodobnie do wszystkich win dodawano miód lub cukier.
Gwałtowny rozwój japońskiego winiarstwa nastąpił w latach 70. i 80. XX wieku. Wówczas to odkrycie i udowodnienie zbawiennego działania polifenoli na organizm ludzki spowodował, że w większości japońskich restauracji w karcie win zaczęły być polecane właśnie wina.
Najbardziej znanymi trunkami z Japonii, określanymi jako wino japońskie są Umeshu. Jednak Umeshu nie jest winem, ponieważ nie jest on produktem powstającym w procesie fermentacji owoców. Również Umeshu nie jest likierem według standardów uznawanych w Polsce, gdyż likiery zawierają przeważnie powyżej 15% zawartości alkoholu.
Do ciekawostek należy fakt, że wino japońskie może być również wyprodukowane z białej kapusty. Jako, że kapusta nie może fermentować prawidłowo, gdyż nie posiada cukru, to dlatego wino z kapusty produkowane jest w 60% z kapusty białej i 40% z winogron. Dzięki takiemu zestawieniu wino z białej kapusty uzyskuje głęboki żółty kolor.
Wino japońskie jest produktem, który warto posmakować.
Odkrywanie nowych smaków jest niezwykle ekscytujące.