Wino i żywność wege – da się lubić
Złota zasada mówi: ważniejsze niż sztywne reguły są nasze gusta kulinarne. Takie podejście zachęca więc do eksperymentowania oraz poszukiwań w potrawach i winach zarówno cech wspólnych, jak i różnych pod względem aromatu. Nie ulega jednak wątpliwości, że warto kierować się pewnymi rozsądnymi wytycznymi. Otóż wino nie powinno tłumić bądź zniekształcać charakteru potrawy – podobnie zresztą jak potrawa, która nie może gasić aromatu wina. Reguła asocjacji „podobny z podobnym” w przypadku kuchni wege wydaje się zatem brzmieć najrozsądniej. Jednym z najlepiej prezentujących się w niej win czerwonych jest Pinot Noir. (Osobliwe w tym kontekście wypada popularne w winiarskim świecie stwierdzenie, że szczep Pinot Noir jest szczepem białym przebranym za czerwone.)Wino to doskonale wypada z sezonowymi warzywami, risotto, grzybami, a nawet rybami!
Z kuchnią wegetariańską doskonale łączą się wina włoskie, np.Chianti Classico – z makaronem w sosie pomidorowym, pizzą Margheritą nie ma sobie równych! W łączeniu wina z jedzeniem pamiętajmy, że nie może ono tłumić bądź zniekształcać charakteru potrawy, podobnie jak potrwa nie powinna gasić aromatu wina.
Serdecznie zachęcamy do własnych eksperymentów lub podążania szlakiem sprawdzonych duetów :)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje