Wybranie win do tradycyjnych wigilijnych potraw stanowi nie lada wyzwanie, warto zatem zaufać radom specjalistów i zakupić takie, które oscarowo odegrają swoją rolę, czyli podkreślą uroczystość serwowanych dań i uwypuklą ich wyjątkowe walory smakowe. Wieczerza wigilijna jest wszak jedną z najważniejszych w całym roku.
Do potraw wigilijnych na bazie grzybów proponujemy białe wytrawne wino ze szczepu Pinot Grigio, np. Pinot Grigio Castel Firmian Mezzacorona. Genialnie smakować z nim będą pierogi, kapusta z grzybami, bigos czy kulebiak. W towarzystwie karpia, ale też innych ryb świetnie sprawdzi się Chardonnay, np. Finca El Origen Chardonnay Mendoza. Do świątecznych ciast i słodkości idealne pasuje hiszpańska Malaga, portugalskie Porto, węgierski Tokaj lub amerykańskie wina Mogen David.
Święta otwierają czas spotkań, którym towarzyszą także wyraziste, mięsne potrawy: schab ze śliwką, pieczenie, wędliny, pasztety. Doskonałym kompanem do tego typu potraw będzie np. Lindemans Winemaker's Release Shiraz Cabernet o bujnym bukiecie i aksamitnej końcówce.
W tym szczególnym czasie polecamy Państwa uwadze również wina grzane, które jednoczą wszystkich bez względu na upodobania, czy gusty smakowe. Ich konsumpcja niesie za sobą wiele korzyści, zarówno dla ciała, jak i ducha. Grzaniec przyjemnie rozgrzewa, swym bogatym smakiem, a także aromatem koi i dopieszcza zmysły, wzmacnia odporność i genialnie smakuje.
A dla tych wszystkich, którzy mają problemy z wyborem gwiazdkowego prezentu wino jest podpowiedzią, a także rozwiązaniem – każdego bowiem ucieszy butelka dobrego trunku znaleziona pod choinką :)