Szampan i spółka
Żadne inne wino musujące nie jest kojarzone ze świętowaniem i dreszczykiem emocji jak szampan. Mianem tym można określić wyłącznie wina pochodzącego z określonego regionu – Szampanii, których proces produkcji podlega surowym przepisom. Szampan posiada tylko jedną apelację i powstaje na bazie win wytwarzanych z winogron pinot noir, pinot meunier oraz chardonnay. Obok szampana znajdują się jednak także inne doskonałe wina musujące, których smak i wesołe bąbelki również dostarczą swym konsumentom wiele radości. Wśród nich wymienić należy francuskie cremanty, niemieckie sekty, hiszpańskie Cavy, czy włoskie prosecco. Radość z ich konsumpcji dodatkowo wzmacniają atrakcyjne ceny, w których dostępne są na polskim rynku.
Pierwszym z nich jest metoda tradycyjna, według której druga fermentacja wina przebiega w butelce. Poszczególne sztuki potrząsane są ręcznie lub maszynowo, dzięki czemu drożdże opadają do szyjki butelki. Następnie drożdże usuwa się, nie opróżniając butelki. Jest to metoda skomplikowana, kosztowna i zawsze zaznaczana na etykiecie produktu. Z drugiej strony mamy usuwanie drożdży metodą filtracji. W tej metodzie pomijany jest skomplikowany i kosztowny etap usuwania drożdży. Wino również fermentuje w butelce, ale butelki opróżnia się do kadzi, a obecne w winie drożdże odfiltrowuje.
W latach 90. ubiegłego wieku nastąpił prawdziwy boom na prosecco dzięki czemu włoskie wina musujące stały się bardzo popularne. Najlepsze z nich pochodzą z Piemontu, Lombardii, Wenecji oraz południowego Tyrolu. Serdecznie polecamy Państwa uwadze Prosecco Faibesco, wysokiej jakości wino o ładnym słomkowym kolorze i całej armii małych pęcherzyków. Wyraźnie wyczuwalna jest tu gruszka i melon, wino jest czyste posiada wyważoną kwasowość i orzeźwiający ostry finisz.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje