04-11-2012Wyświetleń: 1534Fermentacja malolaktyczna
Fermentacja malolaktyczna, zwana jest też fermentacją jabłkowo - mlekową jest procesem konwersji kwasu jabłkowego w łagodniejszy kwas mlekowy. Proces taki stymulowany jest za pomocą bakterii.
Stosuje się ją przy wytwarzaniu wszystkich win czerwonych i niektórych win białych, zwłaszcza z regionów północnych, w celu złagodzenia kwasowości wina.
29-10-2012Wyświetleń: 742AOC - APPELLATION D'ORIGINE CONTROLEE
Francuski system określania win poprzez miejsce pochodzenia. AOC stał się pierwowzorem dla całego świata winiarskiego.
Obejmuje on również reguły związane z uprawą i produkcją wina......
Przeczytaj całość 28-10-2012Wyświetleń: 616Refraktometr to przyrząd optyczny do pomiaru gęstości moszczu.
28-10-2012Wyświetleń: 611Rocznik widoczny na etykiecie wina oznacza rok, w którym zebrano winogrona użyte do jego wytworzenia.
Rocznik jest odzwierciedleniem wszelkich zjawisk pogodowych towarzyszących dojrzewaniu winogron.
28-10-2012Wyświetleń: 631Smaragd to najbardziej skoncentrowane i potężne wina z Wachau w Austrii.
Muszą zawierać powyżej 12% alkoholu.
28-10-2012Wyświetleń: 614Terroir to francuski termin określający właściwości terenu, na którym rośnie winorośl. Jest to suma czynników mających wpływ na ekosystem winnicy: gleba, podglebie, topografia, klimat i mikroklimat.
Najlepszym tłumaczeniem na język polski wydaje się być słowo: siedlisko.
27-10-2012Wyświetleń: 650Maceracja to mieszanie moszczu ze skórkami i pestkami podczas fermentacji w celu podwyższenia zawartości polifenoli i antocyjanów w winie.
27-10-2012Wyświetleń: 59326-10-2012Wyświetleń: 636Botrytis Cinerea to inaczej pleśń szlachetna.
Botrytis Cinerea to gatunek grzyba atakujący winogrona. Powoduje on odparowanie wody i zagęszczenie moszczu wewnątrz owocu.
Z takich zaatakowanych przez Botrytis Cinerea winogron powstają bogate, skoncentrowane, słodkie wina - takie jak np. francuskie sauternes i węgierskie tokaje.
Przeczytaj całość 26-10-2012Wyświetleń: 619Heuriger to austriacki termin określający młode wino sprzedawane zaraz po zbiorach.
Młode wino sprzedawane jest od listopada po winobraniu do końca następnego roku głównie w barach.
26-10-2012Wyświetleń: 632Nouveau to francuski termin określający młode wino sprzedawane wkrótce po zbiorach.
26-10-2012Wyświetleń: 613Novello to włoski termin określający młode wino sprzedawane zaraz po zbiorach.
26-10-2012Wyświetleń: 594Primeur to inaczej "nouveau", czyli francuski termin określający młode wino sprzedawane wkrótce po zbiorach.
26-10-2012Wyświetleń: 619Sommelier to kelner odpowiedzialny w restauracji za podawanie win, ich dobór, zamawianie, dobieranie do menu itp.
26-10-2012Wyświetleń: 56626-10-2012Wyświetleń: 1027Szaptalizacja jest terminem określającym dodawanie cukru do moszczu przed fermentacją, by zwiększyć zawartość alkoholu w winie. Szaptalizacja nie jest dozwolona dla wszystkich kategorii win.
25-10-2012Wyświetleń: 781Amarone to wytrawne wino włoskie z regionu Veneto, które wytwarzane jest z uprzednio podsuszonych winogron.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 74625-10-2012Wyświetleń: 770Brut to określenie wytrawnego wina musującego, które zawiera poniżej 15 g cukru w litrze.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 771Cava jest terminem określającym hiszpańskie wina musujące, które wytwarzane są przez drugą fermentację prowadzoną w butelce, tak jak metoda szampańska (methode champenoise).
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 3579Cave to francuski termin oznaczający piwnicę z winem.
25-10-2012Wyświetleń: 730Chai jest określeniem używanym na południu Frnacji zamiast terminu
cave.
Chai przeważnie są budowane na powierzchni ziemi.
25-10-2012Wyświetleń: 842Clos jest terminem oznaczającym we Francji winnicę ogrodzoną murem zbudowanym z kamienia.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 167525-10-2012Wyświetleń: 758Cremant to we Francji wino musujące wytwarzane metodą szampańską, ale pochodzące spoza regionu Szampanii.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 761Crianza to termin hiszpański i oznacza wino, które przed dopuszczeniem do sprzedaży musi przez określony czas dojrzewać w beczkach i butelkach.
Czas dojrzewania win crianza jest krótszy niż win oznaczonych jako reserva i może być różny w różnych regionach.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 630Cru oznacza dosłownie "zbiór".
Termin CRU określa wyjątkową winnicę lub wino z niej pochodzące.
W Alzacji i Burgundii określenie 'grand cru" (w Burgundii także "premier cru") oznacza najbardziej prestiżowe apelacje.
W Bordeaux nazwy "grand cru classe" mają znaczenie historyczne i są potwierdzeniem dziewiętnastowiecznej klasyfikacji najlepszych winnic regionu.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 616Cuvee to mieszanka, blend win najwyższej jakości.
Przy produkcji win musujących stosuje się temin assemblage.
Cuvee to również określenie wina z pierwszego, delikatnego etapu tłoczenia.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 720Fino to najlżejszy i najbardziej finezyjny styl sherry.
Fino zawiera mniej alkoholu (około 15% - 15,5%) niż inne rodzaje sherry.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 75325-10-2012Wyświetleń: 719Gran Reserva to hiszpański termin określający dojrzewające w odpowiedni sposób wina.
W przypadku win czerwonych jest to co najmniej dwa lata w małych dębowych beczkach i koljne trzy lata w butelkach lub też dużych zbiornikach.
Dla win białych oznacza co najmniej 6 miesięcy w beczkach i cztery lata w butelkach lub dużych zbiornikach.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 752Jeroboam to butla o pojemności 4 normalnych butelek, czyli 3 litrów.
Jeroboam często stosowany jest w Szampanii.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 844Kamień winny to krystaliczny osad, który gromadzi się na dnie butelki z winem. Kamień winny składa się głównie z soli kwasu winowego. Nie jest w żadnym razie wadą wina.
25-10-2012Wyświetleń: 774Kupaż - wino wytwarzane przez mieszanie (inaczej blend) prostych win.
Na ogół, w odróżnieniu od cuvee lub assemblage, określenie to stosuje się do win słabszej jakości, choć nie jest to normowane żadnymi przepisami.
25-10-2012Wyświetleń: 953Metoda szampańska to metoda produkcji win musujących w Szampanii. Polega ona między innymi na prowadzeniu drugiej fermentacji w butelce. Metoda szampańska zwana jest również metodą klasyczną lub też metodą tradycyjną.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 852Reserva to termin używany w Hiszpanii i oznacza odpowiedni czas dorzewania win jakościowych.
Reserva dla win czerwonych oznacza dojrzewanie przez 36 miesięcy - z czego co najmniej 12 miesięcy w beczkach.
Reserva dla win białych oznacza dojrzewanie przez minimum 24 miesiące - z czego co najmniej 6 miesięcy wino musi spędzić w beczkach.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 767Riserva jest terminem włoskim określającym wina dojrzewające dłużej niż wymagane dla określonej apelacji minimum.
Przykładowo
Chianti Riserva dojrzewa przez 3 lata.
Przeczytaj całość 25-10-2012Wyświetleń: 738Tawny to porto leżakowane kilka lat w drewnianych kadziach, utlenione, o burym (stąd nazwa) kolorze.
Istnieją odmiany Tawny przechowywane wyjątkowo długo w beczkach (nawet do 40 lat) – są one specjalnie znakowane, niezwykle drogie i stanowią wielki rarytas.
Przeczytaj całość 24-10-2012Wyświetleń: 843Adega to termin określający spółdzielnię plantatorów winorośli w Portugalii.
Przeczytaj całość