wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy kulinarne » Sałatka z wędzoną makrelą

Sałatka z wędzoną makrelą

Data dodania: 31-08-2012
Lekka, aromatyczna i sycąca sałata z dodatkiem tuńczyka


Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Składniki:

Makrela wędzona 1

Kapusta pekińska

Rukola

Pomidory 2-3

Ogórki konserwowe  2

Oliwki czarne i zielone

Cebula czerwona 1 mała

Jajka 2

Koperek

Sos ziołowy lub jogurtowy

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Kapustę pekińską pokroić drobno. Rukole umyć i oberwać ogonki. Wymieszać kapustę pekińską i rukole.

Makrelę obrać z ości, tak żeby zostało czyste mięso.

Pomidory i ogórki konserwowe pokroić na dość drobne kawałki. Czerwoną cebulkę pokroić w bardzo cienkie piórka.

Jajka ugotować na twardo.

Do dużej salaterki wrzucić wymieszaną kapustę pekińską z rukolą. Następnie dodać kawałki makreli. Włożyć pomidora i delikatnie posolić. Dodać ogórki konserwowe i cebulę. Wszystko delikatnie wymieszać. Dodać oliwki. Polać sosem ziołowym lub jogurtowym.

Na wierzch ułożyć jajka na twardo pokrojone w kostkę lub w ćwiartki.Dodać świeżo zmielony popieprz. Na samym końcu posypać wszystko koperkiem.

Do tak przygotowane sałatki najlepiej podawać:

DINARI DEL DUCA GRILLO SICILIA IGT

Yarden Gewurztraminer białe

Salentein Chardonnay białe

RIESLING HUGEL ALSACE

PINOT GRIS HUGEL TRADITION

ROSE DE SAIGNEE BRUT PREMIER CRU


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj
Zamówienia wysyłamy w terminie od 1 do 4 dni roboczych.
Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.
Zapraszamy serdecznie