Sałatka z wędzoną makrelą
Składniki:
Makrela wędzona 1
Kapusta pekińska
Rukola
Pomidory 2-3
Ogórki konserwowe 2
Oliwki czarne i zielone
Cebula czerwona 1 mała
Jajka 2
Koperek
Sos ziołowy lub jogurtowy
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pekińską pokroić drobno. Rukole umyć i oberwać ogonki. Wymieszać kapustę pekińską i rukole.
Makrelę obrać z ości, tak żeby zostało czyste mięso.
Pomidory i ogórki konserwowe pokroić na dość drobne kawałki. Czerwoną cebulkę pokroić w bardzo cienkie piórka.
Jajka ugotować na twardo.
Do dużej salaterki wrzucić wymieszaną kapustę pekińską z rukolą. Następnie dodać kawałki makreli. Włożyć pomidora i delikatnie posolić. Dodać ogórki konserwowe i cebulę. Wszystko delikatnie wymieszać. Dodać oliwki. Polać sosem ziołowym lub jogurtowym.
Na wierzch ułożyć jajka na twardo pokrojone w kostkę lub w ćwiartki.Dodać świeżo zmielony popieprz. Na samym końcu posypać wszystko koperkiem.
Do tak przygotowane sałatki najlepiej podawać:
DINARI DEL DUCA GRILLO SICILIA IGT
Yarden Gewurztraminer białe
Salentein Chardonnay białe
RIESLING HUGEL ALSACE
PINOT GRIS HUGEL TRADITION
ROSE DE SAIGNEE BRUT PREMIER CRU
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne