wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy kulinarne » Pasztet z zielonym pieprzem

Pasztet z zielonym pieprzem

Data dodania: 06-03-2013

Tradycyjny specjał tak znakomity, że wybornie smakuje także jako samodzielne danie.



Składniki:

50 dag łopatki wieprzowej bez kości
30 dag cielęciny
30 dag podgardla
50 dag wątróbki drobiowej
cebula
duża marchew
1/2 selera korzeniowego
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
2 bułki kajzerki, namoczone w mleku
5 jajek
gałka muszkatołowa
2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
oliwa
masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie: 

Mięsa (bez wątróbki) i warzywa pokroić w grubą kostkę, dodać liście, ziele, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia i podlewać 1/2 szklanki wody. Piec do miękkości, ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190°C, następnie wyjąć i ostudzić.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć z jego nadmiaru i zmielić. Następnie zmielić surową wątróbkę. Ostudzone mięso (bez listka i ziela) wraz z warzywami i sosem zmielić dwukrotnie. Połączyć wątróbkę, bułkę, mięso, jajka, doprawić świeżo startą gałką i zielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Dwie nieduże foremki keksówki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć masę do form.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec ok. 1 godz.

Proponowane wina:

CASA GIRELLI CANALETTO PRIMITIVO PUGLIA I.G.T.

Chianti DOCG FATTORIA POGNI

Element Merlot

FINCA EL ORIGEN MALBEC MENDOZA

OGIER GENTILHOMME COTES DE RHONE A.O.C.


 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj
Zamówienia wysyłamy w terminie od 1 do 4 dni roboczych.
Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.
Zapraszamy serdecznie