wyszukiwanie zaawansowane
1 » 2 » GAJA3

GAJA

Rodzina Gaja przybyła do Piemontu z Hiszpanii w XVII wieku. W roku 1859 potomkowie imigrantów założyli winiarnię, która ponad sto lat później przywróciła winom z Piemontu ich wielkość. Stało się tak za sprawą prawnuka założyciela – Angelo Gaja, który objął stery rodzinnej posiadłości w latach sześćdziesiątych XX stulecia. 
Niestrudzony innowator, wprowadził do Piemontu beczki z francuskiego dębu i wykonał szereg innych ważnych posunięć jak: kontrola temperatury fermentacji, fermentacja malolaktyczna i przede wszystkim wytwarzanie indywidualnych win z pojedynczych, niewielkich parceli. Angelo okazał się fanatykiem, ale i prawdziwym mistrzem, potrafiącym do perfekcji wykorzystać niuanse piemonckiego terroir. Tak naprawdę to on jako pierwszy pokazał wielkość i potencjał apelacji Barbaresco. Jednocześnie zawsze sprzeciwiał się bezrefleksyjnemu stosowaniu sztywnych reguł. Dlatego też po latach nie wahał się zdeklasować większości swoich najlepszych barbaresco do klasy Langhe DOC, by móc do nich dodawać nieco barbery. Po latach okazało się, że to Gaja miał w tym sporze rację. Jego wina zyskały status kultowych, a sam Angelo uznawany jest za jednego z największych winiarzy Piemontu. We Włoszech nazywają go wręcz Angelo Nazionale.

 
Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
kolor
kraj
rodzaj wina

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj