Faszerowana papryka w sosie pomidorowym
Przepyszne danie pachnące nadchodzącą jesienią. Proste, szybkie i niezwykle aromatyczne.
Składniki:
Mięso mielone 0,5 kg
Ryż 1 szklanka
Cebula 2-3 sztuki
Papryka 5 sztuk
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulkę pokroić bardzo drobno w kosteczkę. Mięso mielone, ugotowany ryż i cebulkę wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być dobrze przyprawiony, tak by nie był mdły.
Papryki umyć i odciąć miejsce z ogonkiem, tak by było miejsce do nałożenia farszu. Cały środek z pestkami dobrze oczyścić. Pestki mogłyby nadać potrawie gorzkawy posmak. Paprykę wypełnić farszem. Papryki ustawić pionowo i podsmażyć na maśle, najlepiej klarowanym. Po około 10 minutach podlać wodą i poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy. Do smaku można również dodać trochę cukru (opcjonalnie). Po około 40 minutach dolać śmietanę z mąką, by zagęścić sos. Sos doprawić solą i pieprzem.
Do duszenia można dodać 2 gałązki liści selera – zyskujemy w ten sposób niezwykły aromat i wspaniałe walory smakowe.
Danie podawać z:
MAS ELENA PENEDES
DOMAINE DE SERAME MERLOT RESERVE
CHIANTI FONTELLA CHIANTI D.O.C.
FINCA EL ORIGEN RESERVA MALBEC MENDOZA
CIPRESSETO ROSATO TOSCANA I.G.T.
Polvanera Aglianico IGT Puglia 2008
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne