Wspaniały francuski koniak o jasnej złotej barwie. Camus charakteryzuje się bujnym aromatem kwiatu winorośli i świeżych winogron. Camus to koniak zdecydowanie dla osób ceniących sobie doskonały, wysublimowany, szlachetny smak.
Koniak jest alkoholem, którym należy się niespiesznie delektować. Szybkie spożywanie koniaku wyklucza możliwość odkrycia pełnię walorów, która kryje się w tym królewskim trunku.
Koniak wytwarza się z eaux-de-vie, czyli wody życia. Jest ona produktem destylacji białe wytrawnego wina o dużej kwasowości. Proces destylacji przebiega dwukrotnie. Koniak spożywa się w specjalnych kieliszkach tzw. koniakówkach, czyli kieliszkach o charakterystycznej czaszy tulipana. Koniak pije się w temperaturze pokojowej.
O wieku koniaku można się dowiedzieć z etykiety:
V.S - Very Superior - leżakowany 2,5 roku
V.S.O.P - Very Superior Old Pale - leżakowany minimum 4,5 roku
X.O - Extra Old - leżakowany minimum 6 lat