wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy kulinarne » Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Data dodania: 02-05-2014
Pyszna zupa szparagowa z koperkiem i grzankami.

Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i aromatyczna.

Polecamy
 


Wspaniała zupa szparagowa - nigdy nie smakuje tak dobrze jak wiosną

Składniki:

Pęczek białych szparagów

Śmietanka słodka 18% - 250 ml

Pęczek koperku - albo nawet dwa

2 łyżki mąki

2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Szparagi umyć i obrać - pokroić na około 3-4 cm kawałki.

Zalać wodą, posolić i gotować ze szczyptą cukru około 30 minut.

Wyjąć szparagi z wody. Części z główkami odłożyć. Pozostałe części ugotowanych szparagów zmiksować.

W rondelku rozpuścić masło i wrzucić posiekany koperek - przesmażyć około 2 minut. Dodać 2 łyżki mąki i smażyć jeszcze około 2-3 minut. Powoli wlać śmietankę i mieszać. Całość ciągle mieszając gotować około 2-3 minut.

Do wody po szparagach wlać śmietankę z koperkiem i zmiksowane szparagi. Całość chwilkę gotować na małym ogniu. Dodać całe główki szparagów.

Doprawić solą i cukrem.

Grzanki do zupy

Zupa szparagowa smakuje wybornie solo - bez dodatków. Jeśli jednak chcemy dodać do niej coś innego niż np. małe kokardki makaronu razowego to można pokusić się o zrobienie grzanek.

Chleb tostowy lub kawiorkę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć kosteczki chleba na złoty kolor.

Dodać do zupy szparagowej już na talerzu bezpośrednio przed spożyciem.

Do dań ze szparagami polecamy w szczególności wina białe


 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj
Zamówienia wysyłamy w terminie od 1 do 4 dni roboczych.
Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.
Zapraszamy serdecznie