wyszukiwanie zaawansowane
» » Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

Data dodania: 03-07-2012 Pyszne i proste w przygotowaniu

Tak przygotowane żeberka są prawdziwą ucztą i gwarantują udane biesiadowanie.

Składniki:

Żeberka wieprzowe mięsne 2 kg

Sól

Pieprz - najlepiej świeżo zmielony


Marynata:

2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę

5 łyżek sosu sojowego

2 łyżki oleju

1 łyżka keczupu

1 łyżka miodu

Chilli

Marynatę przygotować najlepiej dzień wcześniej.

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na dwużebrowe kawałki. Tak przygotowane żeberka włożyć do głębokiego naczynia i zalać marynatą. Dokładnie wymieszać tak, aby marynata pokryła wszystkie kawałki mięsa. Włożyć na noc do lodówki pod przykryciem. Można kilkakrotnie przemieszać żeberka w naczyniu.

Piekarnik należy rozgrzać do 180 C. Dopiero po wyjęciu żeberek z marynaty należy je osolić i dodać pieprz.

Żeberka włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę - musi być pojedyncza warstwa. Piec przez około 1 godzinę często przekładając, odwracając i smarując dodatkowo pozostałą marynatą.

Żeberka gotowe są do spożycia kiedy będą zrumienione i mięso będzie odchodzić od kości.

Tak przygotowane żeberka wyśmienicie sprawdzają się w duecie z czerwonym winem, a w szczególności:

Vina Oria

Życzymy smacznego :)
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj