wyszukiwanie zaawansowane
» » Wino

Wino

Data dodania: 18-07-2012 Wino - warto przeczytać


Wino

Bez względu na upodobania dotyczące wina, można jednoznacznie stwierdzić, że indywidualne gusta nie wpływają na jego jakość. W związku z ogromną różnorodnością i wyborem niejednokrotnie zdarza się, że trudno zorientować się, jaki produkt kupujemy. Z reguły na etykiecie nie znajdziemy informacji na temat procesu wytwarzania wina oraz jego składu. Nigdy nie możemy być pewni, że w winnicy i wytwórni zastosowane jedynie naturalne metody, bez dodatku sztucznych substancji przemysłowych. Problem jest tym większy, że na całym świecie nie istnieją uregulowania prawne odnoszące się do tej kwestii. Wskutek tego na masową skalę powstają wina, w których wykorzystuje się sztuczne składniki, często wbrew zakazom.

 

Wino – jak rozpoznać jakość?

Najprostszym skutecznym sposobem rozpoznania jakości wina jest wyostrzenie zmysłów i obszerna wiedza na temat wina. Warto być świadomym tego, co pijemy. Czasem lepiej zapłacić za wino więcej, ale być pewnym, że wytwarzanie wina zostało wyprodukowane według receptury nie opartej na procesie technologicznym. Możemy sprawdzić, czy wino, które pijemy jest dobrej czy słabej jakości poprzez obserwację.

 

Jeśli wypicie wina wywołało u nas problemy żołądkowe i ból głowy, najprawdopodobniej wino, którego kosztowaliśmy, zostało zmodyfikowane wskutek środków chemicznych i przetwórstwa technologicznego. Dobre wino to synonim dobrego samopoczucia. Po trunku wysokiej jakości powinniśmy czuć się rozluźnieni i nie powinny nam dokuczać żadne dolegliwości.

 

Niemal nieograniczony wybór wina oraz możliwość jego kupna w każdym sklepie, również w supermarkecie sprawiły, że jakość wina spadła. Koncepcja pojęcia wina narodziła się w XIX wieku i znacznie różni się od dzisiejszego pojmowania wina przez konsumentów. Niegdyś wino nie było dostępne na szeroką skalę, miało opinię produktu przeznaczonego dla elit. Sprzedaż ograniczała się do châteaux i domów kupieckich w Burgundii i Bordeaux oraz nielicznych niemieckich producentów. Znacznie lepsze połączenia transportowe ułatwiły import win z najdalszego zakątka ziemi. Nigdy wcześniej tak niezliczona liczba konsumentów nie miała możliwość spróbowania tak wielu gatunków win. W ten sposób produkt uznawany za luksusowy stał się dostępny dla przeciętnego konsumenta. Oczywiście istnieje pewna kategoryzacja win, koneser wina rozpozna, który gatunek jest warty spróbowania, choć czasami nawet dla niego sprawia problem wyboru wina. Nadal jednak wina można podzielić na cztery kategorie.

 

Wino – od przemysłu po sztukę

Najliczniejszą grupę tworzą wina, które spełniają minimum standardów technologicznych lub zostały wytworzone wbrew odgórnym zasadom. Nagminnie stosowane są sztuczne dodatki, co wpływa na jakość win, które sprzedawane są po niższej cenie. Najczęściej zeszły z linii produkcyjnej, natomiast pochodzenie może skutecznie zamaskować na pozór wyrafinowana nazwa marki lub umieszczenie na etykiecie informacji o nazwie większego obszaru, gdzie jest zlokalizowana winnica. Niestety wina tego typu opanowały światowy rynek i stanowią aż trzy czwarte rynku.

Do kolejnej grupy zaliczamy wina przeznaczone dla konsumentów o nieco bardziej wysublimowanych gustach, ale podążających za nowymi trendami, idącymi z duchem czasu. Jednak pójście z duchem czasu oznacza wykorzystywanie również metod niedozwolonych, takich jak związki chemiczne, środki technologiczne i fizyczne.

Wina z trzeciej grupy przeżywają prawdziwy renesans, ale wyłącznie wśród coraz bardziej świadomych konsumentów. Wina z tej kategorii są wytwarzane z namaszczeniem, z zastosowaniem naturalnych metod, są produkowane z regionalnych winogron. Zasady te są zachowane zarówno w wytwórni, jak i w winnicy. W tym przypadku można jednoznacznie stwierdzić, że ma tu miejsce relacja cena – przyjemność. Im więcej zapłacimy za dane wino, tym więcej odczuwamy przyjemności.

Do czwartej kategorii należą wina z wyższej półki, wyłącznie dla koneserów. Są to wina najwyższej jakości, co do tego nie powinniśmy mieć żadnych wątpliwości. Współcześnie ta grupa win stanowi rynek niszowy. Wina tego gatunku wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i aromatem, cechują się umiarkowaniem, nie znajdziemy w nich nadmiaru owoców ani tanin. Liczy się nie tylko odmiana winogron, ale również gleba i konkretny zbiór, nazywany terroir. Wino takie jest w stanie wytworzyć każdy producent. Cena waha się od umiarkowanej po wygórowane. W ten sposób producenci traktują sprzedaż wina jako inwestycję w przyszłość i rozwój firmy. Niektórzy mogą zapłacić niemałą sumę pieniędzy po to, by przez krótką chwilę rozkoszować się winem wysokiego gatunku.

Koneser potrafi odróżnić zapach i smak wina od win istniejących na rynku tylko z nazwy. Trzeba mieć tylko wprawny wzrok i węch, by wyczuć różnicę. Dla konsumenta bez znaczenia jest region pochodzenia i aromat. Koneser zauważy subtelną różnicę w smaku i aromacie, delektuje się winem we wszystkich jego wymiarach. Jednak rozpoznawania dobrego gatunku wina może nauczyć się każdy. Trzeba tylko zwiększyć własną świadomość.


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj