wyszukiwanie zaawansowane
» wino japońskie

wino japońskie

Wzmianki o konsumowaniu wina w Japonii pochodzą z XVI wieku, ale dopiero w II połowie XIX wieku wino na dobre zagościło w japońskim menu. Przez długi czas Japończycy nie tolerowali wina wytrawnego, dlatego prawdopodobnie do wszystkich win dodawano miód lub cukier.

Gwałtowny rozwój japońskiego winiarstwa nastąpił w latach 70. i 80. XX wieku. Wówczas to odkrycie i udowodnienie zbawiennego działania polifenoli na organizm ludzki spowodował, że w większości japońskich restauracji w karcie win zaczęły być polecane właśnie wina.

Najbardziej znanymi trunkami z Japonii, określanymi jako wino japońskieUmeshu. Jednak Umeshu nie jest winem, ponieważ nie jest on produktem powstającym w procesie fermentacji owoców. Również Umeshu nie jest likierem według standardów uznawanych w Polsce, gdyż likiery zawierają przeważnie powyżej 15% zawartości alkoholu.

Do ciekawostek należy fakt, że wino japońskie może być również wyprodukowane z białej kapusty. Jako, że kapusta nie może fermentować prawidłowo, gdyż nie posiada cukru, to dlatego wino z kapusty produkowane jest w 60% z kapusty białej i 40% z winogron. Dzięki takiemu zestawieniu wino z białej kapusty uzyskuje głęboki żółty kolor.

Wino japońskie jest produktem, który warto posmakować.

Odkrywanie nowych smaków jest niezwykle ekscytujące.

 
Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
kolor
rodzaj wina

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj