Alkohol w diecie – czy warto go spożywać?
Napój alkoholowy jest to napój zawierający w swoim składzie etanol. Jest to jedna z najpopularniejszych używek. W Polsce napój alkoholowy definiuje się jako każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
Powiada się, że wino we Francji powstaje z ogromnej pasji i uczucia, dlatego też Francuzi są tak wielkimi miłośnikami tego trunku. Wielu znawców uważa jednak, że francuskie wina są tak wyśmienite, dlatego, że są one efektem wielopokoleniowego wsłuchiwania się w naturę. I nie można nie zgodzić się z tym poglądem. Tutejsze wina od dawna cieszą się zasłużenie dobrą reputacją – jednych z najlepszych trunków na świecie. Z ich dobrodziejstw na szeroką skalę korzysta się tu w życiu codziennym – kuchnia francuska chętnie wykorzystuje bowiem wino. Ten szlachetny trunek stosuje się powszechnie w konotacji z mięsami, warzywami, rybami, ale także w sosach do ciast i deserów.
Kiedyś domeną Polaków były przede wszystkim słodkie wina deserowe obok których zainteresowaniem cieszyły się jeszcze wina owocowe. Jednak od jakiegoś już czasu podniebienia skutecznie podbijają wina gronowe. I nasi rodacy stają się wobec nich coraz bardziej lojalni.
Dobry zestaw win bazuje na zasadzie uzupełniania, ale też zaskakiwania. Każde wino powinno wywoływać szereg pozytywnych doznań, które powstają z różnych charakterów każdego z nich. Trunki w zestawie współistnieją razem, lecz każdy jest indywidualnością ogromnych rozmiarów, która z pełną mocą potrafi zachwycić i zachęcić by sięgnąć po więcej..
Trudno wyobrazić sobie majówkę bez spotkań przy grillu. Grillowanie na stałe bowiem weszło do kanonu klasyków. To przyjemność nie tylko kulinarna, ale i towarzyska.
Można powiedzieć, że w dzisiejszych czasach w Polsce grillują wszyscy. I nie trzeba mieć do tego wcale swojego ogrodu. Władze dużych miast coraz częściej wydzielają miejsca, w których bez zagrożeń „mandatowych” można wrzucić coś na ruszt J
Położona na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych Kalifornia, o powierzchni znacznie większej niż Włochy, to jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich świata. Wielka kariera win z Kalifornii rozpoczęła się w latach sześćdziesiątych XX wieku, kiedy to sprowadzono tradycyjne, szlachetne francuskie odmiany winogron. Już kilkanaście lat później, w roku 1976, w Paryżu kalifornijskie chardonnay z Napa oceniono wyżej niż francuskie burgundy.
Hiszpania jest trzecim co do wielkości krajem produkcji wina na świecie, zaraz po Włoszech i Francji. Oznacza to, że na rynku dostępnych jest wiele wspaniałych win hiszpańskiego pochodzenia, które warto by spróbować. Ale Drogi Konsumencie, czy masz czas na zagłębienie się w tak obszerną tematykę? Z całą pewnością stanowiłoby to nie lada wyzwanie. Różnorodność przed której poznaniem zostałbyś postawiony nie gwarantuje jednak, że owemu wyzwaniu byś sprostał. Dlatego serdecznie polecamy niniejszy artykuł dotyczący win hiszpańskich, który stanowić może swego rodzaju busolę w ich jakże bogatym świecie.
W Republice Południowej Afryki wytwarzanie wina posiada długą tradycję i sięga blisko 300 lat. Na przełomie XVIII/XIX wieku powstawało tutaj legendarne wino Constantia, którym delektować mogli się tylko nieliczni, w tym europejscy królowie i wpływowi, bogaci notable. W tamtych czasach większą uwagę przykładano do ilości, nie jakości trunków. Obecnie sytuacja ta bardzo się zmieniła – coraz więcej winnic produkuje znakomite wina w bardzo przystępnych cenach.
Tokaj to wino z tysiąc letnią historią i tradycją, o których długo można by opowiadać. Powstaje na bazie skoncentrowanych, bogatych w naturalny cukier winogron dotkniętych szlachetną pleśnią. Proces produkcji podzielony jest na szereg drobiazgowych działań, których zachowanie i dopatrzenie rzutuje o finalnym sukcesie. A kto pił Tokaja, ten na pewno wie, że gra jest tu warta świeczki..
Izrael to wyjątkowy punkt na winiarskiej mapie świata, miejsce, które w starożytności odgrywało rolę, jaką współcześnie pełnią Francja i Włochy. Biblia nie pozostawia wątpliwości – Noe zapoczątkował tradycję winiarską, był wszak pierwszym człowiekiem, który zasadził winorośl, a następnie zrobił z jej owoców wino.
Rodzina trunków spod znaku Manischewitz wykonana jest z winogron Concord, które charakterystyczne są dla wschodnich terenów Stanów Zjednoczonych. Nadają one winom specyficzny rys, który zdecydowanie wyróżnia je na tle innych trunków. Manischewitz jest firmą założoną przez rabina Dov Behr Manischewitz w 1888 roku, która specjalizuje się w produkcji m.in. koszernych trunków. W tym celu spełniany jest cały szereg warunków, które uznać należy za zgodne z żydowskim prawem diety.
W Polsce wina cieszą się coraz większym szacunkiem. Rodacy zaczynają doceniać ich rolę w pobudzaniu apetytu, podnoszeniu smaku serwowanych do niego potraw, ale zauważają także, jak dużą przyjemnością jest samo sączenie tego szlachetnego trunku. Liczba gatunków win już teraz jest ogromna, a wciąż powstają nowe. Wielka różnorodność szczepów pozwala na uzyskiwanie rozmaitych smaków, doskonalenie ich i niuansowanie dzięki możliwościom komponowania.
Nowa Zelandia to liczący się gracz na winiarskiej arenie światowej, który przebojem wdarł się na rynek. Trzeba przyznać, że był to nie lada wyczyn dla tego małego kraju, liczy on wszak zalewie 4 miliony mieszkańców. Liderzy i najlepsi producenci to nie tylko wielkie firmy, takie jak Montana, Nobilo czy Villa Maria Estate – największa winiarnia pozostająca w rękach prywatnych właścicieli.
Konsumowanie rozgrzewających trunków w zimowym czasie ma w Polsce bardzo długą tradycję, z którą związane są już średniowieczne polowania, a w późniejszych czasach także i kuligi. Jeden z polskich lekarzy, Marcin z Urzędowa autor „Herbarza polskiego” rekomendował ten napitek na mroźne dni celem rozgrzania i wzmocnienia osłabionego organizmu. Podstawowym składnikiem grzańca jest oczywiście czerwone wino, ale to z czego i jak go przygotujemy to już tylko i wyłącznie własna inwencja.
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu ludzi magiczny czas, na który zdecydowana większość z nas wyczekuje cały rok. I nie wiążą się z tym wcale pyszne smakołyki spożywane tylko podczas świątecznych dni, czy też piękne dekoracje stwarzające niepowtarzalny nastrój. Magia tych kilku grudniowych dni polega jeszcze, a nawet przede wszystkim na czymś innym – chodzi o nastrój życzliwości, ciepła, który udziela się wszystkim przy suto zastawionym stole, a także o wspólne i niespieszne spędzanie czasu z rodziną. Święta to także radość z otrzymywania, a bardziej chyba jednak z dawania prezentów. W czasie grudniowej gorączki zakupów do naszych koszyków bardzo często wkładane są butelki z różnymi alkoholami, które bywa, że przeznaczane są na upominki dla najbliższych. Czy alkohol jest dobrym pomysłem na prezent?
W oparciu o nowoczesne ujęcie szampana, jako trunku niemal astralnego, aż trudno sobie wyobrazić, że szampan jest i zawsze też będzie.. winem. Winnice Szampanii pierwszy raz obsadzone zostały przez Rzymian już w starożytności. Miejsce to od zawsze było wyjątkowe. Przez tysiąclecia odbywały się tutaj koronacje królów Francji. Uroczystość tych wydarzeń naturalnie podkreślały szampany z najlepszych roczników.
Australia jest pierwszym krajem Nowego Świata, którego wysokiej jakości wina pojawiły się na międzynarodowych rynkach. Na początku produkowano tutaj głównie wina słodkie, zbliżone charakterem do porto i madery, a kierowane były przede wszystkim na rynek brytyjski. Od lat 50. XX wieku australijscy producenci skupili się na poszerzeniu swej oferty i wzbogaceniu jej także o wina wytrawne.
Zapierające dech w piersiach winnice południowoafrykańskie koncentrują się w Kraju Przylądkowym – krainie niewielkiej, ale zróżnicowanej, dającej pełną gamę win, które ekscytują winomanów na całym świecie. Tło historyczne tutejszego winiarstwa jest długie i kręte jak droga życia. Podupadało ono wiele razy, a to z powodu zniesienia przez Brytyjczyków cła zaporowego na wina francuskie, a to z powodu ataku filoksery, nadprodukcji wina, czy też sankcji nałożonych na RPA z powodu apartheidu.
Żadne inne wino musujące nie jest kojarzone ze świętowaniem i dreszczykiem emocji jak szampan. Mianem tym można określić wyłącznie wina pochodzącego z określonego regionu – Szampanii, których proces produkcji podlega surowym przepisom. Szampan posiada tylko jedną apelację i powstaje na bazie win wytwarzanych z winogron pinot noir, pinot meunier oraz chardonnay. Obok szampana znajdują się jednak także inne doskonałe wina musujące, których smak i wesołe bąbelki również dostarczą swym konsumentom wiele radości. Wśród nich wymienić należy francuskie cremanty, niemieckie sekty, hiszpańskie Cavy, czy włoskie prosecco. Radość z ich konsumpcji dodatkowo wzmacniają atrakcyjne ceny, w których dostępne są na polskim rynku.
Dla większości z nas jedną z najlepszych pór roku jest wiosna – bo po zimie wszystko kwitnie, albo lato, bo pod dostatkiem jest pysznych owoców, słońce świeci długo no i są wakacje! Jakkolwiek by nie spojrzeć jesień jest jednak także czasem spełnienia i obfitości, czasem, w którym czyni się zaplecze dla zimy poprzez domowe przetwory, czasem, w którym idąc na spacer mimo pięknej pogody nie zgrzejemy się za bardzo, bo promienie słoneczne padają bardziej ukośnie i nie mają już takiej mocy jak te sierpniowe, czy lipcowe. Las nigdy nie pachnie tak jak we wrześniu i pełen jest grzybów, które rewelacyjnie wzbogacają menu. Żadne kwiaty nie mają też takich barw jak jesienne astry, czy po prostu czerwieniejące liście.
Nazwa Pineau des Charentes została wprowadzona w 1945 roku i okazała się na tyle przydatna i trafna, ze wykorzystuje się ją do dnia dzisiejszego.
Pineau des Charentes jest to słodki, silny trunek pochodzący z regionu Charentes, który znajduje się w zachodniej Francji. Wykonanie tego specjału nie jest trudne, wystarczy do nieprzefermentowanego, świeżego moszczu winogronowego z bieżącego rocznika dodać koniak z ubiegłorocznej destylacji o zawartości alkoholu co najmniej 60%.
Otrzymana mieszanina ma zawartość alkoholu 16-22%, a zawartość cukru sięga tutaj co najmniej 125 g / litr. Trunek ten zachowuje wiele cech odmianowych winogron, na bazie których powstaje – wykazują one tendencję rozwojową, co oznacza, ze czas jest zdecydowanie przyjacielem Pineau des Charentes.
Portugalia jest jednym z tych małych krajów, w których bez problemu można spędzić wielkie wakacje – długa linia brzegowa, imponujące rzeki, góry i dziesiątki historycznych miast i miasteczek sprawiają, że w to magiczne miejsce na zachodnim krańcu Europy aż pragnie się wracać.
Portugalia to państwo pełne obfitości – słońca, uroku, znakomitej kuchni i egzotycznie brzmiących oraz trudnych do zapamiętania odmian winorośli, których liczba jak i lokalna różnorodność przyprawia niemal o istny zawrót głowy ;) Dają on początek winom bezpośrednim, bardzo świeżym i uniwersalnym, także kultowym.Istnieje wiele oznak i symboli lata – zmieniająca się moda na ulicach, zwiększenie liczby rowerzystów w mieście, słońce, optymizm i.. owoce! Można powiedzieć, że doskonale uzupełniają one wakacyjny krajobraz, są pyszne, soczyste, zdrowe i łatwo dostępne – odszukać je możemy na targach, ryneczkach w osiedlowych sklepikach czy przydomowych ogródkach. Warto korzystać z tych naturalnych dobrodziejstw. Owoce serwowane są w różny sposób – w orzeźwiających koktajlach, nalewkach, ciastach, przetworach, a także przepisach na smaczny obiad. Stanowią one również znakomity pomysł na deser. I bardzo często zastanawiamy się wówczas, jakie wino podawać do nich w takim właśnie charakterze – Malaga, Madera, wina sauternes, czy też likierowe?
Wina Marques de Griñon pochodzą z rodzinnej firmy w Castilla-La Mancha o bardzo solidnej tradycji i historii, która w tworzeniu wina obiera wyłącznie długoterminową perspektywę i stawia na bezkompromisowość. Tutaj nie stosuje się żadnych półśrodków, wino jest albo najlepsze, albo nie ma go wcale.
Winnica zdecydowanie wyróżnia się na tle reszty regionu, a jej górna warstwa gleby stanowiąca niemal czysty wapień jest podobna do tej w Burgundii. Obiekt główny - niezwykłe Dominio de Valdepusa, jest w rodzinie od 1292 roku, a wartości przekazywane z pokolenia na pokolenie, zawsze budowano tutaj w oparciu o zrównoważony rozwój kultury i tradycji.
Chorwacja to kraj niezwykły – wszystko, o czym marzy człowiek jest tutaj niemal na wyciągnięcie ręki – słonce, radość i wyborne trunki. Wybierając ją jako destynację naszych wakacji próbujemy po powrocie odtworzyć jej klimat w polskich warunkach. Rewelacyjne chorwackie wina są doskonałym środkiem do zrealizowania tego celu.
Niezaprzeczalnym faktem jest, że amerykański rynek wina systematycznie rośnie i wszystko wskazuje na to, że jest to stały i trwały trend. Co więcej, można odnieść wrażenie, że rynek ten jest bardziej odporny na kryzysy co stanowi dlań bardzo optymistyczną prognostykę.
Istotnym katalizatorem winiarskiej koniunktury tego kraju było osiągniecie pełnoletniości przez tzw. generację milenijną, czyli obywateli urodzonych w latach 80.XXw., którzy hołdowali i hołdują zupełnie innym zasadom i stylowi życia niż ich poprzednicy. Wino stało się wśród nich popularne, modne, ale także podczas posiłków bardzo chętnie zaczęto zastępować nim coca-colę. Krótko mówiąc wino przestało być pijane okazyjnie, ale stało się elementem amerykańskiego stylu życia.
Nowa Zelandia to liczący się gracz na winiarskiej arenie światowej, który przebojem wdarł się na rynek. Trzeba przyznać, że był to nie lada wyczyn dla tego małego kraju, liczy on wszak zalewie 4 miliony mieszkańców.
Liderzy i najlepsi producenci to nie tylko wielkie firmy, takie jak Montana, Nobilo czy Villa Maria Estate – największa winiarnia pozostająca w rękach prywatnych właścicieli. Sercem i duszą krajowego przemysłu winiarskiego są niewielkie rodzinne winiarnie, rozsiane po całym kraju i powstające w zupełnie nowych siedliskach, jak chociażby Central Otago.
Wraz z nadejściem czerwca sezon ślubny wystartował pełną parą, a wraz z nim wieczory panieńskie i kawalerskie oraz dylematy zaproszonych gości związane z wyborem prezentu ślubnego.
Obecnie narzeczeni coraz częściej proszą jednak o pieniądze, które przeznaczyć mogą na wiadome sobie cele oraz rezygnują z kwiatów na rzecz wina, książki, czy produktów, którymi wesprzeć można fundacje, czy placówki działające charytatywnie. Jest w tym niewątpliwa logika.Riesling w upalne popołudnie smakuje niczym nektar bogów. Niewiele win potrafi tak ugasić pragnienie po letniej spiekocie. Riesling czyni to po mistrzowsku. Ba! Cały proces produkcji przygotowany jest w taki sposób, by móc kontemplować letnie zachody słońca i cieszyć się magią tychże chwil.
Rieslingi to wina znane nie od dziś, wyjątkowość i wysoka jakość tych win sprawiła, że na przełomie XVI i XVII wieku zachwycano się ich smakiem niemal na wszystkich kontynentach. Bardzo długo Riesling cieszył się opinią najbardziej wykwintnego białego wina na świecie.Co roku, niezmiennie, smakiem i aromatem truskawek witamy lato. Nic jednak nie trwa wiecznie. Lato przemija, a truskawki szybko się kończą. Wyśmienite wino truskawkowe marki Potęga Tradycji pozwala jednak rozkoszować się jego gorącym letnim smakiem o każdej porze roku. Wina owocowe to idealna propozycja na letnią porę, która właśnie się rozpoczyna.
Szampan jest prawdopodobnie jednym z największych wynalazków ludzkości – w najlepszym wydaniu nie ma sobie równych. Łączy w sobie wszystkie cechy wielkiego wina musującego – świeżość, żywość, złożoność aromatów i bogactwo smaków.
Początkowo pojawianie się pęcherzyków w winie stanowiło niemały problem. Ów zjawisko burzenia obserwowano już od czasów starożytnych, jednak racjonalnie nie potrafiono go wytłumaczyć. Z biegiem czasu zaczęto szukać jego powiązania z fazami księżyca, a nawet działaniem złych duchów – samoczynnie i łańcuchowo wybuchające butelki uszczuplały bowiem zapasy piwnic oraz prowadziły do okaleczeń ich pracowników.Chilijska degustacja w domowym zaciszu
Dużo się mówi i pisze o degustacji wina – tej chwili, prawdziwie celebrowanej, której nasze zmysły zawdzięczają wiele niepowtarzalnych wrażeń, tej chwili, w której poszukiwać możemy całą gamę niuansów smakowo-zapachowych, tej chwili, w której prawdziwie doświadczamy wina. Wino jest wyjątkowe, warto zastanowić się nad każdym jego łykiem celem rozgryzienia kryjących się w nim tajemnic. Warto zatem zdecydować się na degustację powolną, odbywającą się etapami, w których dokonywana jest ocena wzrokowa, zapachowa i smakowa z punktem kulminacyjnym, czyli finiszem.
Portugalia to kraj różnorodny pod każdym względem, zarówno kulturowym, kulinarnym jak i krajobrazowym. Temu skromnych rozmiarów krańcowi Europy świat zawdzięcza wielkich odkrywców oraz rewelacyjne wina.
Unikalny mikroklimat regionów oraz ponad 300 słonecznych dni w roku sprawiają, że wina produkuje się tutaj dużo, ma tyle nawet, że Portugalia plasuje się w pierwszej 10 największych producentów na świecie. Można powiedzieć, że wina – białe, czerwone, porto i madera, w większości produkowane z odmian lokalnych to najlepsza wizytówka tego małego państwa.
Lokalne odmiany izraelskie dawno wymarły – w dzisiejszych czasach w kraju tym uprawia się wyłącznie międzynarodowe szczepy. Wpływy kalifornijskie sprawiły, że charakterystyczny dla tego regionu styl jest bardziej nowo-światowy i pozostaje w ciekawym kontraście wobec winiarstwa europejskiego. W Izraelu najważniejszym regionem produkującym wina jakościowe jest Galilea z podregionami Galilea Dolna i Górna i Tabor. Panujące tutaj warunki klimatyczne i pogodowe sprawiają, że powstające tutaj trunki odznaczają się dużą koncentracją owocu. Najlepiej udają się tutaj wina na bazie cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay, sauvignon blanc i muscat.
Kalifornia to kraina wręcz wymarzona dla winorośli. Od blisko 100 lat dostarcza światowej klasy, hedonistyczne wina o wspaniałym potencjale. Kalifornia to nie tylko ojczyzna światowej klasy Chardonnay, Zinfandela czy Cabernet Sauvignon, to także, a może przede wszystkim bogactwo wspaniałych siedlisk, które potrafią wydać tak różnorodne wina, jakich próżno szukać w Europie.
Rozkwit kalifornijskiego sektora winiarskiego przypada na lata 60. XX wieku. Wtedy to Robert Mondavi zbudował swą pierwszą nowoczesną winiarnię, a 10 lat później dwa kalifornijskie wina odniosły spektakularne zwycięstwo podczas pamiętnej francuskiej degustacji. Współcześnie wśród kalifornijskich producentów są zarówno butikowe winiarnie wypuszczające kilkaset skrzynek wina rocznie jak i przemysłowi giganci.
Można powiedzieć, że Walentynki to w Polsce dość umowne święto – niektórzy w ogóle go nie obchodzą twierdząc, że Walentynki mają każdego dnia, dla innych z kolei to dobra okazja, by więcej czasu spędzić z bliską sercu osobą i obdarować ją upominkiem, który podkreśli wyjątkowy charakter relacji.
Tradycyjnym prezentem na Walentynki są przede wszystkim miłosne kartki. Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie na tę okazję własnego jej projektu. Ręcznie robione kartki ozdobione miłosnym motywem, np. rysunkiem serca z osobistym tekstem stanowiącym wyznanie uczuć stanowi indywidualny sposób na drobny, ale jakże miły i uroczy upominek.
Europa Południowo Wschodnia jest kolebką winiarstwa. Historycy uważają, że pierwsze wina produkowane były w Azji Mniejszej ponad 6000 lat temu. Korzystając z tej tradycji współcześni winiarze wytwarzają tutaj bardzo fascynujące trunki..
Zaraz po kawie ulubionym napojem Greków jest wino. Ten słoneczny kraj może poszczycić się doskonałej jakości czerwonymi winami słodkimi i wytrawnymi, a także lekkimi winami białymi i różowymi. Znajdziemy tu naprawdę wiele oryginalnych i zaskakujących trunków powstałych na bazie odmian własnych i antycznych, uprawianych z szacunkiem dla człowieka i środowiska naturalnego.
Włochy są drugim co do wielkości producentem i eksporterem wina na świecie. Tutejsze winiarstwo jest jednak bardzo rozczłonkowane co nie sprzyja budowaniu wielkich międzynarodowych marek. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na renomę powstających tutaj win, które zachwycały, zachwycają i z pewnością zachwycać będą.
A wszystko to dzięki doskonałym warunkom klimatycznym, właściwej selekcji, dobrej technologii, wiedzy i doświadczeniu tutejszych winiarzy oraz ich dbałości o jakość trunków, które doskonale pobudzają zmysły i porażają swym bogactwem: intensywną barwą, aromatem oraz smakiem.
Na lunch biznesowy, obiad z przyjaciółmi, wieczór we dwoje czy inne okazje i „bez-okazje” – z winami z winnicy Cono Sur każde spotkanie się uda. Te chilijskie trunki cieszą się uznaniem na całym świecie śmiało konkurując z europejskimi.
Natura obdarowała winnice Cono Sur wymarzonymi warunkami do uprawy winorośli, w których jagody gronowe niezawodnie dojrzewają, a szkodniki omijają je szerokim łukiem.
Bąbelkowy świat
Można powiedzieć, że wina musujące i szampany to najbardziej sezonowe trunki spośród wszystkich dostępnych na rynku. W ciągu roku są to wprawdzie doskonali towarzysze rozmaitych uroczystości – zarówno dużych, jak i tych małych, zarówno rodzinnych, jak i państwowych, to jednak przede wszystkim wiążą się one z jedną niepowtarzalną nocą w roku jaką jest Sylwester. Bo jakże świętować bez perlistych bąbelków?
Wigilijne przysmaki na talerzu
Zgodnie z tradycją w dzień wigilijny obowiązuje post, zarówno jakościowy jak i ilościowy. Za dawnych czasów większość ludzi nie jadła niczego przez cały dzień, aż do wieczerzy wigilijnej. Bardzo dbano, aby na świątecznym stole znalazły się potrawy przyrządzone z produktów samodzielnie wyhodowanych, czyli pochodzących z gospodarstwa. Miało to zapewnić pomyślność i obfitość zbiorów w nowym roku. W czasie kolacji należało spróbować każdej z dwunastu postnych potraw, co gwarantowało nieprzemijające szczęście i radość do czasu kolejnych świąt Bożego Narodzenia. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i stanowi nie lada wyzwanie dla naszych żołądków.
Andrzejki to wyjątkowy dzień i jeszcze bardziej urokliwa noc – oto bowiem magia wkracza do rzeczywistości i tworzy z nią iście ezoteryczny wymiar stanowiący świetną rozrywkę nie tylko dla dzieci. A zabawa najlepiej udaje się oczywiście przy dobrym winie.
Manischewitz jest firmą założoną przez rabina Dov Behr Manischewitz w 1888 roku, która specjalizuje się w produkcji m.in. koszernych trunków. W tym celu spełniany jest cały szereg warunków, które uznać należy za zgodne z żydowskim prawem diety. Oznacza to, że zarówno składniki jak i sprzęt, za pomocą którego i w którym są one przetwarzane, a także sposób jego obsługiwania muszą spełniać bardzo specyficzne wymagania.
Można powiedzieć, że wina Mogen David są niczym kameleon – dostosowują się do każdej okazji i doskonale odnajdują się w roli towarzysza różnych potraw, od deserów i ciast zacząwszy, a na wołowinie i grillowanym kurczaku skończywszy. Wspaniałym doświadczeniem jest także ich solowa konsumpcja. Pomysłów na jej urozmaicenie jednak nie brakuje. Bardzo często wina Mogen David stanowią komponent koktajli i mrożonej herbaty. Najciekawszym rozwiązaniem jest pomimo wszystko użycie ich do wypieku ciasta.
Kupowanie wina – gdzie i jak?
Wybór win jest dziś tak wielki, jak nigdy dotąd. Dla wielu to prosty zakup dokonywany w supermarkecie. Nabywanie wina z innych źródeł daje jednak bardzo wiele korzyści i dodatkowych możliwości: w specjalistycznym sklepie z winem można liczyć na fachową poradę, kując wino w sklepie internetowym można znaleźć najlepsza cenę, zaś zakup wina na aukcji to ryzyko i przygoda, ale też szansa na bardzo dobrą inwestycję.Odwiedzić jakieś miejsce jeden tylko raz to za mało, by należycie je poznać, a już w ogóle jeśli mamy na celowniku tak niezwykły kraj jak Chile. Tutaj trzeba by zamieszkać na jakiś czas, aby wchłonąć nieco jego klimat, charakter i kulturę. Dla miłośników win wymarzonym miejscem byłaby zapewne Dolina Centrala, w której toczy się niemal całe winiarskie życie tego państwa.
Na powstanie wina bezalkoholowego wpływ miały dwa podstawowe czynniki. Pierwszym z nich jest wciąż rozwijająca się polityka antyalkoholowa, a drugim fakt, iż wina tradycyjne posiadają coraz wyższą zawartość alkoholu spowodowaną postępującym efektem cieplarnianym. Wedle prognoz specjalistów już niedługo większość win będzie musiała być poddawana delikatnej dealkoholizacji.
Chile jest najpopularniejszym z południowoamerykańskich krajów winiarskich, jednym z nielicznych na całym świecie, które nie ucierpiały wskutek plagi filoksery. Większość winnic skupiona jest tutaj w Dolinie Centralnej pomiędzy Andami a Kordylierą Nadbrzeżną oraz w mniejszych dolinach dochodzących do oceanu.
Włoskie wina są różnorodne i przyjazne tak jak mieszkańcy tego kraju. Powstają tu zarówno aromatyczne gatunki korzenne, lekkie owocowe linie, jak i wykwintne trunki o wyszukanych nutach.
Gdy temperatury powietrza osiągają najwyższy pułap w skali roku, z nieba leje się prawdziwy żar warto schować się w cieniu celem wytchnienia z kieliszkiem orzeźwiającego trunku.
Niezawodnym i sprawdzonym sposobem na wysokie temperatury jest lekkie, dobrze schłodzone białe wino, które doskonale ugasi pragnienie i ujarzmi nieco panujący skwar. W roli tej dobrze sprawdzą się także wina różowe oraz bardziej proste wina musujące.
Wszystko zaczęło się 13 lat temu, kiedy to wybitny znawca wina i właściciel kilkudziesięciu winnic Bernard Magrez szukał wyjątkowego i godnego patrona swoich win. Spotkał wówczas Gerarda Depardieu, który tak samo jak Magrez zawładnięty pasją wina od razu znalazł z nim nić porozumienia.
Apple Mint Wine
Wino jabłkowe z miętą to idealna propozycja na letnie upalne dni i wieczory.
Niezwykłe i nietuzinkowe.
Bo w ogrodzie rośnie pnącze, w dzikim winie świat się plącze.