wyszukiwanie zaawansowane
» » Wino frnacuskie

Wino frnacuskie

Data dodania: 18-07-2012 Wino z Francji - pełne elegancji


EUROPA  

 

Francja

 

            Francja jest krajem ożywiającym w wyobraźni wiele skojarzeń - wieża Eiffla, bagietki, Saint Tropez, Louis de Funes. To także państwo, które nieustannie wzbudza zazdrość winiarskiego świata. Podyktowane jest to faktem, iż łączy ona na swym terytorium różnorodne warunki naturalne pozwalające na produkcję szlachetnych i wspaniałych win, co tytułuje ją ich największym producentem (ok.60 tys. ha.)
           

            To Francja zainicjowała wszystkie metody wytwarzania win. Ustanowiła również prawodawstwo, na którym opierają się systemy apelacyjne stosowane po obu stronach ziemskiego globu. Poziomy francuskiej klasyfikacji przedstawiają się w następujący sposób:
           

* Appellation d’Origine Controlee (A.O.C lub A.C.) - kategoria ta ma największe znaczenie, ponieważ wina oznaczone w ten sposób mają gwarancję pochodzenia z określonego regionu i produkcji wg określonych tam zasad
            * Vin Delimite de Qualite Superieure (VDQS)- niniejsza ranga wprowadzona został jako przejściowa dla regionów, które starały się o uzyskanie statusu A.O.C. Współcześnie coraz rzadziej jest ona spotykana
            * Vin de Pays (VdP) - wina klasyfikowane w ten sposób są winami regionalnymi, pochodzącymi z określonego regionu
            * Vin de Table (VdT) - to klasa najbardziej podstawowa, określająca proste wina stołowe pochodzące z dowolnego regionu we Francji.
           

            Śmiało można powiedzieć, że typologicznie wszystkie rodzaje win swą genezę mają właśnie w kraju nad Loarą. Klimatyczne i typologiczne warunki Francji pozwalają na uprawę wielu szczepów i produkcję wina w różnorodnych stylach. Najważniejsze regiony winiarskie ściśle połączone są tutaj ze strefami klimatycznymi.
I tak na Bordeaux, południowy zachód i dolinę Loary silnie oddziałuje Adriatyk, południowa Francja i południowa część Rodanu pozostaje pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego, zaś na terenach Alzacji, Burgundii, Szampanii i północnej części doliny Rodanu dominuje klimat kontynentalny.
           

            Dla Francuzów wino ma szczególne znaczenie, ponieważ związane jest ono nierozerwalnie z ich codziennym życiem i spożywaniem posiłków. Wino niemal zawsze pije się tu do dobrze dobranego jedzenia. Godny podkreślenia jest w tym miejscu fakt, że w świetle badań naród ten cieszy się szczególnie dobrą kondycją i nienagannym zdrowiem. Wyniki te z powodzeniem można by uznać za swego rodzaju dowód potwierdzający słuszność tezy o zdrowotnych właściwościach wina.

Francuskie wina legendy:

* Chateneuf-du-Pape - szczodre, silnie wyczuwalne, wręcz upojnie gęste, nasycone aromatami czerwonych owoców wino z południowej części Rodau zachwyca pełnią smaku. Swą nazwę wzięło od letniej rezydencji papieży, którzy w XIV wieku przenieśli stolicę państwa kościelnego do Awinionu.
 * alzacki Gewurztraminer Hugel - wino subtelne, rozkoszne i delikatne, o pięknym złotym kolorze, czarujące intensywnym smakiem owoców tropikalnych i bogatym bukietem kwiatowym. Przeważnie jest ono lekko wytrawne, ale bywa również i słodkie.


                                                                                                                           Paulina Czentorycka


Francja




Wino francuskie
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj