wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy kulinarne » Winne ślimaki

Winne ślimaki

Data dodania: 16-07-2012
Przystawka o niecodziennych walorach smakowych.


Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

SKŁADNIKI

4 paczki mrożonych ślimaków

10 dag kiełbasy

1-2 cebule

2-3 pomidory

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 szklanka białego wytrawnego wina

1 łyżka tartej bułki

1 listek laurowy

1 łyżka oleju

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Ślimaki rozmrozić, ugotować w bulionie lub osolonej wodzie z listkiem laurowym i pieprzem. Osączyć, w skorupkach zrobić dziurki.
Przygotować sos z winem
CHATEAU PERREAU BORDEAUX WHITE 0,75l
Kiełbasę i pomidory pokroić w kostkę, czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kiełbasę, pomidory, czosnek i natkę pietruszki. Podsmażyć, zalać winem i dusić około 3 minuty.

Ślimaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem, oprószyć tartą bułką i dusić około 20 minut. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.

RADA : Ślimaki je się wysysając przez otwór w skorupce i przytrzymując szczypczykami. Jeśli nie mamy szczypczyków, skorupkę trzymamy w palcach, a na stole stawiamy miseczki z wodą i sokiem z cytryny do ich opłukania.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj
Zamówienia wysyłamy w terminie od 1 do 4 dni roboczych.
Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.
Zapraszamy serdecznie