wyszukiwanie zaawansowane
» » Tajemnice win izraelskich na Wielkanoc

Tajemnice win izraelskich na Wielkanoc

Data dodania: 21-03-2016 Wino w Izraelu obecne jest od bardzo dawna, dostępne są źródła potwierdzające, że praktyki winiarskie prowadzono tu już ponad 2000 lat temu. Każda nowoczesna winnica w Izraelu zna historię winiarstwa, które na przestrzeni lat prowadzone było w jej pobliżu. Niegdyś winogrona miażdżono pod stopami w płytkich zbiornikach z wapienia, fermentacja przebiegała naturalnie. Wino przechodziło przez kilka dość prymitywnych kanałów filtracyjnych, a następnie było transportowane w nowych skórach kozich do chłodnych, ciemnych jaskiń, gdzie przelewano je dalej do amfor.

altGłównie produkowano wina czerwone, sporadycznie mieszano je z białymi uzyskując przez to trunki o nieco błotnistym kolorze. Czasami przyprawiano je miodem, ziołami i przyprawami takimi kardamon i szafran. W dawnych czasach konsumpcja wina była znacznie większa niż obecnie, pito je nawet częściej niż wodę. Szlachetne trunki wykorzystywano wówczas nie tylko do picia, ale także do celów medycznych, religijnych czy oczyszczania domów.


Wino należało też do bardzo pożądanych przedmiotów handlu. Amfory były wywożone z napisem stwierdzającym, gdzie wino powstało. Szczególnie cenione były te powstające w winnicach Galilei i Judei.


Obecnie istnieje tutaj blisko 40 winnic, do tego doliczyć należy także małe butiki oraz tzw. „produkcję garażową”. Do najbardziej znanych producentów należą: Carmel, Barkan, Golan Heights, Tabor, czy Tishbi. Wiele ich win znaleźć można w ofercie sklepu Euro-wino.

Gorąco je polecamy, zwłaszcza w okresie wielkanocnym, w którym wina izraelskie są nam szczególnie bliskie. Podkreśla smak potraw i uświetnią wyjątkowość świątecznych dni.




 
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj