Tagliolini z różnymi pysznościami i w kremowym sosie
SKŁADNIKI
Tagiolini – 200g
Młody świeży szpinak – 100g
Suszone pomidory – 60g
Orzechy pini – 20g
Śmietana 36% - 400ml
Mała cebula – 1szt
Czosnek – 2 ząbki
Masło – 50g
Starty parmezan – nie więcej jak pół szklanki
Sól
Pieprz
Pomidorki koktajlowe i świeża bazylia do dekoracji
WYKONANIE
Makaron ugotować (powinien być al dente).
Pokroić drobno cebulę, rozpuścić masło i delikatnie ją zeszklić.
Dodać czosnek, świeże liście szpinaku, orzeszki pini i pokrojone suszone pomidory.
Doprawić do smaku.
Dolać śmietanę, gdy trochę odparuje dosypać starty parmezan.
PODANIE
Makaron ułożyć na głębokim talerzu, nalać sos, a całość udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią
Do tak wspaniałego dania idealnie pasować będą następujące wina:
ALDIANO MONTEPULCIANO D'ABRUZZO D.O.C.
Brolio - Barone Ricasoli Chianti Classico D.O.C.G.
CHIANTI CASTELLANI ROSSO D.O.C.G.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne