Szaszłyk z ryżem w pomidorowej odsłonie
Bardzo smaczne mięso z ryżowym towarzystwem w pomidorowej otoczce z zielonym groszkiem.
Składniki:
1 kg schabu w kawałku
1 cebula
1 łyżeczka papryki w proszku (łagodnej)
1 łyżeczka oregano suszonego
5 łyżek oliwy
200 g ryżu długoziarnistego
2 łyżeczki bulionu instant
3 łyżki przecieru pomidorowego
Puszka groszku zielonego
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Oregano i paprykę w proszku wymieszać z 4 łyżkami oliwy. Przygotowaną marynatą skropić pokrojone w dużą kostkę mięso. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją w garnku na 1 łyżce oliwy. Dodać ryż i chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć około 3-4 minuty. Wlać 600 ml wody i zagotować. Dodać 2 łyżeczki bulionu instant. Wymieszać dokładnie. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Patyczki do szaszłyków posmarować olejem i nabijać kostkami mięsa w marynacie. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać dużą patelnie (nie dodawać tłuszczu). Smażyć szaszłyki przez około 10 minut.
Pod koniec gotowania ryżu dodać odsączony groszek z puszki. Wymieszać.
Szaszłyki podawać z pomidorowym ryżem oraz:
CABERNET SAUVIGNON ESTATE SELECTION 2010
CARMEN GRAN RESERVE CHARDONNAY CASABLANCA VALLEY CHILE
ELISE
LAURENT BRUSSET AOC COTES DU RHONE
MOULIN DE GASSAC SYRAH
Brazin Zinfandel
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne