wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy kulinarne » Szaszłyk z ryżem w pomidorowej odsłonie

Szaszłyk z ryżem w pomidorowej odsłonie

Data dodania: 20-09-2012

Bardzo smaczne mięso z ryżowym towarzystwem w pomidorowej otoczce z zielonym groszkiem.

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE


Składniki:

1 kg schabu w kawałku

1 cebula

1 łyżeczka papryki w proszku (łagodnej)

1 łyżeczka oregano suszonego

5 łyżek oliwy

200 g ryżu długoziarnistego

2 łyżeczki bulionu instant

3 łyżki przecieru pomidorowego

Puszka groszku zielonego

Sól

Pieprz

 

Przygotowanie:

Oregano i paprykę w proszku wymieszać z 4 łyżkami oliwy. Przygotowaną marynatą skropić pokrojone w dużą kostkę mięso. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.

 Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić ją w garnku na 1 łyżce oliwy. Dodać ryż i chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć około 3-4 minuty. Wlać 600 ml wody i zagotować. Dodać 2 łyżeczki bulionu instant. Wymieszać dokładnie. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Patyczki do szaszłyków posmarować olejem i nabijać kostkami mięsa w marynacie. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać dużą patelnie (nie dodawać tłuszczu). Smażyć szaszłyki przez około 10 minut.

Pod koniec gotowania ryżu dodać odsączony groszek z puszki. Wymieszać.

Szaszłyki podawać z pomidorowym ryżem oraz:

CABERNET SAUVIGNON ESTATE SELECTION 2010

CARMEN GRAN RESERVE CHARDONNAY CASABLANCA VALLEY CHILE

ELISE

LAURENT BRUSSET AOC COTES DU RHONE

MOULIN DE GASSAC SYRAH

Brazin Zinfandel
 

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj
Zamówienia wysyłamy w terminie od 1 do 4 dni roboczych.
Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.
Zapraszamy serdecznie