Stek z grilla
Data dodania: 23-04-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Dobry stek jest z zewnątrz chrupiący, a wewnątrz miękki. Żeby taki uzyskać, nie może być zbyt cienki.. Mięso należy smażyć przez kilka minut w dużej temperaturze, blisko żaru. Potem przenieś ruszt wyżej. Wtedy, w umiarkowanej temperaturze, mięso będzie dochodziło w środku.
Profesjonaliści używają specjalnego termometru do mięsa, aby uzyskać optymalny efekt: 55ºC dla mięsa średnio upieczonego i 60ºC – dla mocno upieczonego.
Z czym podawać dobry stek? Idealnymi dodatkami są tu chrupiące zielone sałaty: lodowa, rzymska, masłowa, lekko doprawione oliwą i sokiem z cytryny.
Nie może również zabraknąć wyśmienitego wina, np.:
Neblina Cabernet Sauvignon,
14 Secolo Montepulciano,
Conde de Valdeamr Rioja,
Yarden Mount Hermon Red,
Hazana Tinto,
Opera Prima Shiraz,
Beyra Red.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne