wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy kulinarne » Stek z grilla

Stek z grilla

Data dodania: 23-04-2014
Dobry stek jest z zewnątrz chrupiący, a wewnątrz miękki. Żeby taki uzyskać, nie może być zbyt cienki.. Mięso należy smażyć przez kilka minut w dużej temperaturze, blisko żaru. Potem przenieś ruszt wyżej. Wtedy, w umiarkowanej temperaturze, mięso będzie dochodziło w środku.


altProfesjonaliści używają specjalnego termometru do mięsa, aby uzyskać optymalny efekt: 55ºC dla mięsa średnio upieczonego i 60ºC – dla mocno upieczonego.

Z czym podawać dobry stek? Idealnymi dodatkami są tu chrupiące zielone sałaty: lodowa, rzymska, masłowa, lekko doprawione oliwą i sokiem z cytryny.

Nie może również zabraknąć wyśmienitego wina, np.:

Neblina Cabernet Sauvignon,

14 Secolo Montepulciano,

Conde de Valdeamr Rioja,

Yarden Mount Hermon Red,

Hazana Tinto,

Opera Prima Shiraz,

Beyra Red.

 

 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj
Zamówienia wysyłamy w terminie od 1 do 4 dni roboczych.
Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.
Zapraszamy serdecznie