wyszukiwanie zaawansowane
» » Sałatka z parmezanowym akcentem

Sałatka z parmezanowym akcentem

Data dodania: 03-08-2012 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Lekka, łatwa w przygotowaniu i pyszna.



Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Składniki:

Sałaty – mieszanka różnych rodzajów

Ogórek świeży - 1

Ziarna słonecznika, dyni, orzeszków piniowych – 3  

Chleb tostowy razowy – 4

Parmezan – 50 g w kawałku

Oliwa z oliwek – 10 łyżek

Rzodkiewki – 1 pęczek

Koperek – 1 mały pęczek

Natka pietruszki – 1 mały pęczek

Szczypiorek – 1 mały pęczek

Bazylia – 6 gałązek

Ocet winny – 6 łyżek

Musztarda – 2 łyżeczki

Miód – 1 łyżka

Sól, pieprz

Mieszankę ziaren uprażyć na patelni (bez tłuszczu) i przestudzić.

Chleb tostowy pokroić w małą kostkę i porozkładać na blaszce do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zetrzeć parmezan na tarce o drobnych oczkach i posypać nim kosteczki tostowego chleba. Tak przygotowane pieczywo skropić 4 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 8-10 minut.

 

Opłukaną i osuszoną mieszankę sałat porwać na kawałki.

Rzodkiewki i ogórka umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Natkę pietruszki, koperek, szczypiorek oraz bazylie po uprzednim umyciu, osuszyć i posiekać.

Musztardę wymieszać z octem, miodem oraz solą i pieprzem. Wlać 6 łyżek oliwy. Dorzucić posiekaną zieleninę. Wszystko dobrze połączyć.

Sałatę, ogórka, rzodkiewkę polać dressingiem. Na samym końcu wrzucić parmezanowe grzanki.

Najlepiej podawać z :

Chateau de Mornag Mandagon

VILLA RIZZARDI DOC AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO

MASI AMARONE CAMPOLONGO DI TORBE CLASSICO D.O.C. ROSSO

Santa Cecylia Sauvignon Colombard

Robert Mondavi Private Selection Chardonnay

Chardonella

Fuzion Chenin Blanc Chardonnay

FIGARO ROSÉ

 


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj