wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy kulinarne » Pyszne mięsko

Pyszne mięsko

Data dodania: 24-10-2012

Sycące danie na czerwono



Składniki:

kilogram cielęciny lub wołowiny pokrojonej w kostkę,

3 łyżki mąki pszennej,

3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pół szklanki przecieru pomidorowego,

1-2 kiszone ogórki,

2 szklanki dowolnego rosołu z kostki, tudzież własnej roboty :)

4 łyżki masła lub margaryny,

sól, opcjonalnie potłuczone lub zmielone ziarna jałowca

Przygotowanie:

mięso oprószyć solą, obtoczyć w dwóch łyżkach mąki i obsmażyć na rumiano na tłuszczu w rondelku (z nierdzewnej stali). Zalać rosołem z kostki i dusić pod przykryciem do miękkości na niewielkim ogniu. Ogórki pokroić w kostkę lub w słupki i wymieszać z mięsem. Koncentrat rozprowadzić sosem lub odrobiną rosołu (przecieru nie trzeba rozcieńczać), ewentualnie dodać jałowiec, wlać do mięsa i doprawić do smaku. Łyżkę mąki rozprowadzić 2-3 łyżkami zimnej wody, dodać do gulaszu, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez moment, aż sos lekko zgęstnieje.

Z takim daniem wyśmienicie komponować będą się następujące wina:
 

Banrock Station Cabernet Sauvignon Shiraz Reserva

BODEGA NORTON MALBEC MENDOZA

Cantine Ronco Beccaccia Rosso 3L

Chateau Bordeaux

Chateau Ministre

Concannon Sirah


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj
Zamówienia wysyłamy w terminie od 1 do 4 dni roboczych.
Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.
Zapraszamy serdecznie