wyszukiwanie zaawansowane
» » Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Data dodania: 10-07-2012 Ryba z grilla jest delikatnym i pełnym subtelności daniem. Smakuje zawsze - nie tylko grillowana latem.


Ryba z grilla jest niezwykle prosta w przygotowaniu.

Składniki:

Pstrąg - około 1,2 kg (sprawiony)

Sól

Pieprz - koniecznie swieżo zmielony

Kilka gałązek świeżego tymianku

Plasterki cytryny

1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Po umyciu Pstrąga dokładnie go osuszyć i ponacinać na każdej stronie.
Tak przygotowaną rybę posolić i opruszyc pieprzem od wewnątrz i na zewnątrz.

Do środka ryby włożyć:
dwa plasterki cytryny przeciętych na pół
ząbek czosnku pocięty w plasterki
kilka gałązek tymianku - dzięki tymiankowi całe danie zyskuje nie tylko walory smakowe, ale również zapachowe.

Całość posmarować oliwą.

Tak przygotowanego pstrąga można grillowac na 3 sposoby:

bezpośrednio na ruszcie

włożyć w specjalny koszyk do grillowania mięsa/ryb

zawinąc w folię - należy pamiętać, żeby nie zawijać jej ściśle

Rybę grillować po 4/5 minut z każdej strony, ale nie dłużej - gdyż wysuszymy delikatne mięso.

Po podaniu Pstraga na talerz najlepiej skropić go jeszcze cytryną.

Rybę można serwować z ziemniakami albo grzankami.

Do tak przygotowanej ryby z grilla wybornie smakuje wino, a w szczególności:

Santa Rosa Chenin Chardonnay

RIESLING HUGEL ALSACE

RIESLING ANDLAU

GRUNER VELTLINER KAMPTALER TERRASSEN KAMPTAL

Smacznie, prosto, zdrowo - w połączeniu z wiem podwójnie :)






 
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj