wyszukiwanie zaawansowane
» » Penne z sosem ze świeżych pomidorów

Penne z sosem ze świeżych pomidorów

Data dodania: 20-08-2012 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Niezwykle prosty, a jak wspaniały w smaku, aromatyczny i zdrowy przepis na pyszny sos ze świeżych pomidorów.



Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Świeże pomidory nigdy nie są tak pyszne jak właśnie w połowie lata.

Składniki:

2 kg pomidorów Lima (podłużne, jajowate pomidory o wybornym smaku)

Pomidory suszone – pół słoika

Bazylia

Oregano

2 duże ząbki czosnku

1 średnia cebula

Oliwa

Sól

Pieprz

Cukier

Starty ser mozarella (bardzo dobry z Lidla)

Przygotowanie

Pomidory umyć i sparzyć, by skórka łatwo odchodziła. Obrać pomidory ze skórki i pokroić w kostkę – im drobniej pokroimy tym szybciej się rozgotują. Cebulę pokroić drobno w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

W wysokim i szerokim rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę razem z czosnkiem. Dodać drobno pokrojone pomidory i smażyć na średnim ogniu często mieszając. Dodać oregano, sól, cukier i pieprz do smaku. W zależności od tego, jak kto lubi można sos zmiksować, ale nie trzeba. Nierozgotowane cząstki świeżych pomidorów również smakują wybornie. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone pomidory.

Ugotować makaron, najlepiej penne. Gorący makaron wykładać od razu na talerz (nie przelewać zimna wodą, bo wtedy makaron traci smak). Polać makaron aromatycznym sosem pomidorowym i posypać serem mozarella oraz posiekaną bazylią.

Takie włoskie danie najlepiej podawać z:

Barbera d’Alba - Batasiolo

CARMENERE ESTATE SELECTION 2010

Gray Fox Chardonnay

KIM CRAWFORD PINOT NOIR MARLBOROUGH

PIEGAIA CHIANTI CLASSICO DOCG
 
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj