wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Przepisy kulinarne » Peklowana karkówka / łopatka

Peklowana karkówka / łopatka

Data dodania: 03-07-2012
Pyszna karkówka / łopatka


Tak przygotowana karkówka/łopatka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

Łopatka/karkówka - około 1,2 kg

Peklosól

Ziele angielskie

Liść bobkowy

Pieprz czarny w ziarnkach

Suszona włoszczyzna

Po umyciu mięsa natrzeć je peklosolą. Po natarciu nakłuć karkówkę/łopatkę w paru miejscach. Następnie tak przygotowane mięso włożyć do garnka i zostawić w lodówce na 3-4 dni. Każdego dnia przełożyć mięso parę razy.

Następnie umyć karkówkę/łopatkę i zalać wrzątkiem tak by mięso było całe zakryte.

Dodać ziele angielskie, liść bobkowy, ziarenka pieprzu oraz 1 łyżkę majonezu.

Gotować na bardzo małym ogniu, tak żeby nie wrzało. Stosuje się zasadę, iż długość czasu gotowania równa się wadze mięsa w tym przypadku. Można oczywiście trochę dłużej.

W połowie gotowania należy zbadać zasolenie płynu, w którym gotuje się karkówka/łopatka. Jeśli okaże się za słony to należy odjąć go trochę i dolać taką porcję wrzątku, by mięso było cały czas pokryte wodą.

Po ugotowaniu należy zostawić mięso w wodzie do momentu wystygnięcia. Na drugi dzień zagotować raz jeszcze mięso i dodać suszoną włoszczyznę. Trzymać tak na wolnym ogniu przez 30 minut.

Tak zrobiona karkówka/łopatka jest po prostu rewelacyjna. Można podawać samą lub z sosem chrzanowym.

W połączeniu z czerwonym winem posiłek taki staje się prawdziwą niebiańską ucztą.

W szczególności polecamy:

Yarden Mount Hermon Red czerwone


Smacznego :)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj
Zamówienia wysyłamy w terminie od 1 do 4 dni roboczych.
Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.
Zapraszamy serdecznie