wyszukiwanie zaawansowane
» » Morsko-cytrusowa sałatka

Morsko-cytrusowa sałatka

Data dodania: 02-08-2012 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Odświeżająca i lekka przekąska na gorące letnie dni



Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

SKŁADNIKI:

125 g obranych i sparzonych krewetek

125 paluszków krabowych (surimi)

50 g majonezu

40 g keczupu

1/2 czerwonego grejpfruta

1 pomarańcza

1/2 małej papryczki chili

czerwona papryka do dekoracji

świeża kolendra do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Owoce wy filetować, paluszki krabowe pokroić, obrane i sparzone krewetki zalać połową soku powstałego podczas filetowania cytrusów – całość wstawić na noc do lodówki aby „nabrało mocy sprawczej”.

Następnego dnia przegotować sos : połączyć majonez, keczup i drugą połowę soku z cytrusów. Na koniec dodać drobno pokrojoną świeżą papryczkę chilli bez pestek.

PODANIE:

W szklanych miseczkach ułożyć na przemian pokrojone paluszki krabowe, krewetki, fileciki z grejpfruta oraz pomarańczy – każdą warstwę przelać sosem. Całość udekorować pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz świeżą kolendrą.

Do przystawki tej polecamy następujące wina:

Traminer Aromatico

Trebbiano d'Abruzzo DOC 2009 Antares

SEREGO ALIGHIERI POSSESSIONI BIANCO DELLE VENEZIE I.G.T.

Bianco del Moro IGT 2010

AOC Grand Cru Rangen de Thann Pinot Gris “Clos Saint-Theobald”

CHATEAU PERREAU BORDEAUX WHITE 0,75l


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj