Medaliony z indyka w sosie grzybowym
Leśne bogactwa królują na naszych stołach. Korzystajmy z dobrodziejstw natury.
Składniki:
Prawdziwki 300 g
Podgrzybki 300 g
Ziemniaki 1 kg
Pierś indycza 1
Plastry bekonu
Fasolka szparagowa ½ kg
Cebula 1
Parmezan 50 g
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Masło – 5 łyżek
Bułka tarta 3 łyżki
Cukier 1 łyżka
Ocet balsamiczny 5-6 łyżek
Sól
Pieprz
Przygotowanie:Obrać ziemniaki i ponacinać w poprzek, uważając by nie poprzecinać ich do końca. Ziemniak nie ma się rozpaść. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ( z termoobiegiem 150 C) przez około 40-50 minut. Zetrzeć parmezan na tarce i po 30 minutach ziemniaki polać roztopionym masłem (2 łyżki) oraz posypać startym parmezanem i tartą bułką.
Obrać cebulę i drobno ją posiekać. Grzyby oczyścić. Duże okazy pokroić na mniejsze kawałki.
Fasolkę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Ugotować w lekko osolonej wodzie (wystarczy około 10 minut).
Pierś indyka umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa owinąć plastrem bekonu, zwinąć i obwiązać nitką kuchenną. Smażyć plastry indyka na patelni na 1 łyżce rozgrzanej oliwy przez około 3-4 minuty. Oprószyć solą i pieprzem. Po obsmażeniu zawinąć w aluminiową folię i odstawić na około 10 minut.
Do tłuszczu po smażeniu medalionów dolać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić grzyby i mieszając smażyć przez około 4-5 minut. Dodać 2 łyżki masła i dalej smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać sól i pieprz. Posypać 1 łyżka cukru i skarmelizować. Podlać octem balsamicznym i 5 łyżkami wody. Gotować przez około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Fasolkę odcedzić. Poddusić w garnku pokrojoną cebulkę na 1 łyżce masła. Dodać fasolkę i podsmażyć. Medaliony podawać z grzybami, pieczonymi ziemniakami i fasolką.Praktyczna rada: Grzybów nie należy zbyt długo płukać, ponieważ bardzo szybko nasiąkają wodą.
Serwować z:
Campo Viejo Reserva Rioja
CHIANTI FONTELLA CHIANTI D.O.C.
MERLOT UPPER GALILEE
Siglo Saco Rioja Crianza
Yarden Merlot czerwone
Vina Maipo Cabernet Sauvignon Reserva
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne