Makaron wstążki z polędwiczką wieprzową
Data dodania: 01-08-2012
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Pysze danie dla wszystkich lubiących makarony w duecie z pysznym winem.
Składniki:
Makaron wstążki
Polędwiczka wieprzowa
Marchewki – 4
Kurki – 50 dkg (opcjonalnie pieczarki)
Bulion warzywny – 1 szklanka
Sos azjatycki – 8 łyżek
Sos sojowy – 3 łyżki
Olej – 3 łyżki
Makaron ugotować al dente i skropić łyżką oliwy.
Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Kurki obrać i umyć. Włożyć do garnka i podgotować (nie dolewać wody – kurki same puszczą dostateczną ilość wody). Mięso pokroić w plasterki i usmażyć na oleju. Dodać do mięsa marchewkę i kurki.
Gdy składniki będą rumiane i na wpół miękkie wlać sos azjatycki i sojowy oraz bulion. Gotować około minut. Doprawić pieprzem.
Makaron polać sosem i od razu podawać najlepiej w duecie z:
Bardolino DOC 2011
BERINGER FOUNDER'S ESTATE CHARDONNAY CALIFORNIA
Canti Vino da Tavola Bianco
CARMENERE ESTATE SELECTION 2010
Deus Vin de Crete Rose
Il Giglio Syrah Sicilia IGT 2009
Makaron wstążki
Polędwiczka wieprzowa
Marchewki – 4
Kurki – 50 dkg (opcjonalnie pieczarki)
Bulion warzywny – 1 szklanka
Sos azjatycki – 8 łyżek
Sos sojowy – 3 łyżki
Olej – 3 łyżki
Makaron ugotować al dente i skropić łyżką oliwy.
Marchewkę obrać i pokroić w plastry. Kurki obrać i umyć. Włożyć do garnka i podgotować (nie dolewać wody – kurki same puszczą dostateczną ilość wody). Mięso pokroić w plasterki i usmażyć na oleju. Dodać do mięsa marchewkę i kurki.
Gdy składniki będą rumiane i na wpół miękkie wlać sos azjatycki i sojowy oraz bulion. Gotować około minut. Doprawić pieprzem.
Makaron polać sosem i od razu podawać najlepiej w duecie z:
Bardolino DOC 2011
BERINGER FOUNDER'S ESTATE CHARDONNAY CALIFORNIA
Canti Vino da Tavola Bianco
CARMENERE ESTATE SELECTION 2010
Deus Vin de Crete Rose
Il Giglio Syrah Sicilia IGT 2009
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne