wyszukiwanie zaawansowane
» » Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z cukinią i kiełbasą

Data dodania: 03-09-2012

Kuszące sztandarowe danie jednogarnkowe

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

SKŁADNIKI

jedna spora cukinia

dwie/trzy średnie papryki różnego koloru

dwie cebule

dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym  (można użyć również ok. 6-8 świeżych pomidorów)

dwie średniej wielkości kiełbasy

kawałek słoniny lub  boczku (ok. 10 dag)

 łyżka oleju roślinnego

sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, trochę koncentratu pomidorowego do smaku i ketchupu oraz zioła wedle uznania

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i smażymy na nim pokrojoną w paski cebulę.

Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki.

Po ok. dwóch minutach dodajemy do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę.

Wszystkie te składniki podsmażamy na dość mocnym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli na dnie garnka zaczyna się coś przypalać nie ma powodu do nerwów – już za chwilę sok z pomidorów i innych warzyw zamieni skwierczącą zawartość w leczo i to co przypaliło się na dnie stanowić będzie świetny dodatkowy smaczek.

Następnie do garnka dodajemy dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku, przecier pomidorowy i ketchup do smaku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.

Kiedy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w miej więcej jednocentymetrową kostkę cukinię, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.

Leczo wybornie smakuje z chlebem, a także z kaszą, czy ryżem.

Danie komponujemy z następującymi winami:

Egri Bikaver

Egri Bor

KEKFRANKOS BARRIQUE

PORTUGIESER VILLANY

VICTORIA CUVEE

Tokaj Furmint półwytrawny

 

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj