Lasagne z grzybami
Potrawa pełna jesiennego smaku smaku
Składniki
600g kurek
200g prawdziwków
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
pół szklanki bulionu warzywnego
1/2 l sosu beszamelowego
200g startego żółtego sera
400g płatków lasagne
szczypiorek
sól i pieprz
Przygotowanie
Grzyby oczyścić i pokroić, cebule i czosnek obrać i posiekać – razem z grzybami smażyć 3 minuty na oliwie. Wlać bulion i całość dusić 10 minut. Następnie przyprawić.
Do formy wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć połowę grzybów i sera, przykryć połową płatków lasagne i znów w tej samej kolejności ułożyć resztę składników każdą warstwę smarując niewielką ilością sosu.
Zapiekać około 45 minut w 180 stopniach. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Do potrawy polecamy następujące wina :
DUE MARI MONTEPULCIANO D'ABRUZZO D.O.C.
MODELLO DELLE VENEZIE ROSSO I.G.T.
NEBLINA RESERVA CABERNET SAUVIGNON CENTRAL VALLEY CHILE
CASTELLANI MERLOT DELLE VENEZIE VENETIO I.G.T.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne