wyszukiwanie zaawansowane
» » Kurczak w potrawce z białym winem

Kurczak w potrawce z białym winem

Data dodania: 07-08-2012 Lekkie i dietetyczne danie z warzywami i dodatkiem mięsnym

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

 Składniki:

1,5 kg Kurczaka

Włoszczyzna

3 Marchewki

250 g Pieczarek

Kremówka 100 g

Przyprawa Maggi

250 g zielonego groszku z puszki

100 ml białego wytrawnego wina

2 łyżeczki soku z cytryny

60 g mąki

6 łyżek masła

2 liście laurowe

3 jagody jałowca

Sól

Pieprz

Cukier

Przygotowanie:

Włoszczyznę pokroić na kawałki. Mięso, pokrojoną włoszczyznę, liście laurowe, jagody jałowca włożyć do garnka. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawę w płynie Maggi i zagotować. Dodać 1 łyżeczkę soli i pieprz. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W międzyczasie odszumowić gotujący się wywar.

Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i przepołowić.

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Wyjąc mięso z rosołu, a wywar przecedzić przez sito. Odlać 750 ml bulionu.

Rozpuścić 5 łyżek masła i dodać mąkę. Przesmażyć. Dodać wino, bulion oraz kremówkę. Gotować 4 minuty ciągle mieszając. Dodać pieczarki, marchewkę oraz groszek. Gotować wszystko około 10 minut. Mięso z kurczaka pokroić. Dodać do sou i gotować jeszcze 3-4 minuty.

Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Ryż wymieszać z 1 łyżeczką masła.

Podawać z potrawką.

Do tego dania szczególnie gorąco polecamy:

Santa Rosa Chenin Chardonnay

Chardonella

EAGLEHAWK CHARDONNAY

FRANCIS COPPOLA DIRECTOR'S CHARDONNAY

Nobilo Orca Bay rose

YELLOW LABEL CHARDONNAY

 

 

 


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj