wyszukiwanie zaawansowane
» » Kawa

Kawa

Data dodania: 18-07-2012 Kawa - informacje, porady


Kawa

 Kawa - napój ceniony

Kawa jest to warzony napój o ciemnej barwie. Charakteryzuje się gorzkawym smakiem. Kawa przygotowywana jest z palonych ziaren kawowca, zwanych potocznie ziarnami kawy. Kawa uprawiana jest w ponad 70 krajach, głównie w równikowej Ameryce Łacińskiej, Azji Południowo-Wschodniej, Azji Południowej i Afryce.

Kawa może mieć stymulujący wpływ na ludzi ze względu na zawartość kofeiny. Jest to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie.

Kawa odegrała kluczową rolę w wielu społeczeństwach. Uważa się, że ziarna kawy zostały odkryte w regionie północno-wschodniej Etiopii. W szczególności kawa rozwinęła się jako całościowa kultura w świecie arabskim. Pierwsze wiarygodne dowody picia kawy pojawia się w XV wieku, w Sufi - klasztorach Jemenu w południowej Arabii.  Ze świata muzułmańskiego, kawa przeniosła się do Włoch, a następnie do reszty Europy. Później do Indonezji i do Ameryki.  W Afryce Wschodniej i Jemenie kawa była używany w ceremoniach religijnych.

Jagody kawy, które zawierają ziarna kawy, są wytwarzane przez kilka gatunków małych krzewów z rodzaju Coffea. Dwa, najczęściej uprawiane są wysoko cenione - Coffea arabica i Robusta. Postaci wytrzymalsze to Coffea canephora. Ten ostatni jest odporny na niszczące kawy rdzę (''Hemileia vastatrix''). Kiedy krzewy dojrzeją, jagody kawy są zbierane, przetwarzane i suszone. Następnie nasiona są palone w różnym stopniu, w zależności od pożądanego smaku. Są one następnie mielone. Kawa może być przygotowywana i przedstawiana w różny sposób.

Picie kawy wykazuje dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Naukowcy udowodnili, że ogólny bilans ryzyka i korzyści konsumpcji kawy jest po stronie korzyści. Na przykład, mężczyźni, którzy pili sześć lub więcej filiżanek kawy dziennie, posiadają 20% redukcji w rozwoju raka prostaty. Inne badania sugerują, że spożycie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, Parkinsona, zmniejsza też choroby serca, cukrzycę typu 2, marskość wątroby. Długofalowe badania w 2009 roku pokazały, że ​​osoby w średnim wieku, które spożywały umiarkowane ilości kawy lub herbaty (3-5 filiżanek dziennie) były mniej narażone na rozwój demencji i choroby Alzheimera w późnym wieku, w porównaniu z tymi, którzy pili trochę kawy lub unikali jej w ogóle.

Umiarkowane ilości kawy (50-100 mg kofeiny lub 5-10 g proszku kawy dziennie) są dobrze tolerowane przez większość osób w podeszłym wieku. Nadmiar kawy może jednak być przyczyną niepożądanych działań.  


Ciekawostką jest stanowisko amerykańskiego naukowca Yaser Dorri, który zasugerował, że zapach kawy może przywracać apetyt i odświeżać receptory węchowe.

Umiarkowane korzystanie z dobrodziejstw natury jest przywilejem człowieka.

Dobra kawa

Kawa to napój, który ma wiele pozytywnych cech.

Kawa uwielbiana jest od wieków, parzona na wiele sposobów i pita w wielu fantastycznych postaciach.

Dobra kawa to właściwie jaka kawa?

Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie, gdyż jak to zwykle z odczuwaniem smaków i percepcją wielu dodatkowo towarzyszących czynników bywa, jest to uczucie niezwykle osobiste i niepowtarzalne w każdym jednym przypadku. Dobra kawa to na przykład ta gorąca i czarna, ale także z dodatkiem mleka, również cukru, syropu smakowego, bitej śmietany, gałki lodów waniliowych, ze szczyptą kardamonu... Można by wymieniać bez końca, a każdy z nas miałby swój opatentowany sposób.

Kawa bezsprzecznie jest jednym z najbardziej lubianych i potrzebnych człowiekowi napojów, dostępnym i znanym na całym świecie niezależnie od szerokości geograficznej, klimatu czy kultury.

Cieszmy się zatem smakiem wspaniałej i dobrej kawy, a każdy dzień będzie pogodny i pozytywny.

W każdym domu dobra kawa :)

Polecamy:dobra kawa

kawa ziarnista

kawa mielona
 
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj