wyszukiwanie zaawansowane
» » Gulasz w pomidorowej otoczce

Gulasz w pomidorowej otoczce

Data dodania: 13-08-2012 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Wspaniałe, dojrzałe pomidory w gulaszowym towarzystwie.

Składniki:

4 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 kg mięsa na gulasz ( szczególnie polecamy wołowinę)
3-4 łyżki oleju
1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki
300 ml czerwonego wytrawnego wina
4-5 gałązek tymianku
½ kg dojrzałych pomidorów ( najlepsze są lima)
Sól
Pieprz
Papryka chili (w proszku)
Cukier

Wykonanie:

Umyte i osuszone mięso smażyć porcjami na rozgrzanym oleju na patelni na dość dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko razem podgrzać. Dodać mąkę i energicznie mieszając smażyć chwilę.

Wlać wino oraz z ½ litra wody. Zagotować. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 2 godzin co jakiś czas mieszając.

Tymianek umyć i posiekać listki. Umyte pomidory pokroić na dość duże kawałki. Tymianek i pomidory dodać do mięsa około 30 minut przed końcem duszenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryką chili.

Wino dodane do potrawy sprawi, że mięso zyska wspaniałą kruchość i delikatność.

Gulaszową potrawę najlepiej podawać z:

Egri Bikaver 1,5 L

Cape Vale Cabernet Shiraz Merlo

Frassine Montepulciano d Abruzzo

Bairrada D.O.C.

Beso de Vino czerwone

CHATEAU TEYSSIER MONTAGNE SAINT-EMILION





 
Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepu Zrezygnuj